Kyslá fazuľová polievka
Potrebujeme: 150 g suchej fazule, 250 g zemiakov, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, 50 g masti, 2 lyžice hladkej múky, mletú červenú papriku, 0,25 l mlieka, ocot, zelenú petržlenovú vňať.
Postup: Vopred namočenú fazuľu dáme variť. Keď je polomäkká, pridáme očistené a na malé kocky pokrájané zemiaky, bobkový list, soľ, korenie a dovaríme. Z masti a múky pripravíme bledú zápražku, do ktorej pridáme mletú červenú papriku a vmiešame do polievky. Povaríme a nakoniec pridáme mlieko a dochutíme octom a nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. (obr. 1)
Luncheon meat so zeleninou
Potrebujeme: 400 g luncheon meatu, 4 zelené papriky, 4 zrelé rajčiaky, 40 g údenej slaniny, 60 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, masť, alobal.
Postup: Luncheon meat pokrájame na rezance, pridáme očistené, umyté a okrájané zelené papriky a rajčiaky, slaninu pokrájanú na prúžky a cibuľu posekanú nadrobno, všetko osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame. Zmes rozdelíme na štyri porcie, dáme na vymastený alobal a každú porciu samostatne zabalíme tak, aby šťava pri pečení nevytiekla. Poukladáme na suchý plech a vo vyhriatej rúre pečieme asi 15 minút. Podávame so zemiakmi. (obr. 2)
Grilovaný syr so šunkou
Potrebujeme: 400 g tvrdého syra, 200 g šunky, olej.
Postup: Tvrdý syr pokrájame na osem tenkých plátkov a šunku na štyri tenké plátky. Mastný alebo pergamenový papier potrieme olejom, dáme naň plátok syra, potom plátok šunky a navrch ešte plátok syra, zabalíme, poukladáme na rozohriaty grilovací rošt a grilujeme z každej strany 4 minúty. Hotový syr dáme na taniere zabalený a rozbalíme ho až tesne pred jedením. Podávame s chlebom. (obr. 3)
Dvojfarebné lacný koláč
Potrebujeme: 100 g masla, 180 g cukru, 3 žĺtky, 1/2 balíčka vanilínového cukru, 0,25 l mlieka, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 300 g polohrubej múky, 1 lyžičku kakaa, sneh z troch bielkov.
Postup: Maslo alebo tuk dobre vymiešame s cukrom a žĺtkami. Potom pridáme vanilínový cukor, mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Nakoniec cesto rozdelíme na polovice. Do jedného pridáme preosiate kakao a polovicu tuhého snehu. Do druhého pridáme druhú polovicu snehu. Na pomastený a múkou vysypaný plech striedavo uložíme cestá. Upečieme v mierne teplej rúre. Hotový koláč posypeme vanilínovým cukrom a chladný pokrájame alebo povykrajujeme formičkami tak, aby v každom kúsku bolo tmavé aj svetlé cesto. (obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.