jemnejšiu chuť. Kto neznesie túto typickú ostrosť, môže reďkovku pokrájať, posoliť a nechať odležať.
Reďkovka je bohatá na vápnik, železo, draslík a vodík, kyselinu listovú, mladá obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako citrón. Podporuje trávenie, stimuluje tvorbu žlče, je močopudná, pôsobí proti zápalom, môže chrániť prd niektorými druhmi rakoviny.
Na jar sa stáva častým pokrmom buď postrúhaná ako obloha na chlieb, aj ako prísada do nátierok z rastlinného tuku a jarných zelených byliniek, vynikajúco chutí postrúhaná na kolieska a zmiešaná s mladým kalerábom a cibuľou. Ak z červenej reďkovky pripravíte praženicu na spôsob húb, mali by ste vedieť, že toto jedlo je síce chutné, ale zohrievaním stráca väčšinu výživných látok. Čierna reďkev, ktorá sa aj odšťavuje a šťava z nej sa pije ako liek pri ochorení močových ciest, je chutná ako šalát s mladou cibuľkou a jej vňaťou pokvapkaná olejom.
(som)
Autor: jg
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.