Mraznička je skvelý pomocník, veď ušetrí čas na nákup a kto chce mať čerstvý chlieb a pečivo, bez mrazničky sa nezaobíde.
Na každej mrazničke na vnútornej strane dvierok sú vyznačené potraviny a maximálna doba ich zmrazenia. My tieto potraviny doplníme o ďalšie:
- hovädzie mäso surové: 12 mesiacov
- bravčové a teľacie mäso surové: 6 - 9 mesiacov
- surové kurča: 12 - 18 mesiacov
- slanina: 1 mesiac
- šunka: 2 mesiace
- torty a rezy: 2 - 4 mesiace
- zelenina a ovocie: 8 - 12 mesiacov
- špagety, polievky, plnená paprika: 2 - 4 mesiace
- fašírky, dusené mäso, roštenky, pečená ryba: 1 - 3 mesiace
- chlieb a rožky, žemle: 3 - 6 mesiacov
- briošky: 2 - 4 mesiace
- upečené koláče: 6 mesiacov
- surové koláče: 3 - 6 týždňov
- pečivo z lístkového cesta: 2 - 3 mesiace
Pamätajte:
- Pred mrazením mäsa odstráňte z neho mastné časti, lebo tuk skracuje dobu uskladnenia.
- Mleté mäso zmrazujte ako jeden kus alebo ako jednotlivé plátky.
- Maximálna hmotnosť jedného kusu mäsa nesmie byť väčšia ako 2 kg.
- Mäso zmrazujte čerstvé a krehké, bez náznaku zápachu.
- Po rozmrazení mäso už nezmrazujte. Rozmrazujte ho v chladničke 12 - 24 hodín podľa veľkosti. V nevyhnutnom prípade ponorte dobre zabelený zmrazený kus mäsa do vlažnej (nie horúcej!) vody.
- Mrazené ovocie do múčnikov a knedlí nerozmrazujeme. Ovocie čiastočne rozmrazujeme na výrobu zmrzliny, ovocných šalátov, peny a nápojov. Po odstránení obalu ho ihneď posypeme cukrom, aby neoxidovalo a nestratilo tým farbu. Mrazené ovocné pretlaky vmiešavame až do hotových krémov.
- Mrazené ryby a rybie filé pred tepelnou úpravou nerozmrazujeme!
- Mrazené mäso opláchneme vcelku, ale nenechávame ho vo vode rozmraziť! Nerozmrazené mäso dávame variť do osolenej vriacej vody. Mäso na dusenie, pečenie a vyprážanie čiastočne rozmrazujeme.
- Hotové mrazené výrobky sa vyrábajú z rozmanitých potravín, preto aj ich úprava býva veľmi rozdielna. Všetky mávajú na obaloch vyznačený správny spôsob použitia, ktorý treba dodržiavať.
- Jedlá z mrazených výrobkov dochucujeme a dokončievame ako jedlá z červených potravín.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.