Kuracia polievka s krupicovými haluškami
Potrebujeme: 1 malé kurča, 3 mrkvy, 2 petržleny, malý zeler, mladý kaleráb, 1 mladá cibuľka, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, voda, zelená petržlenová vňať. Halušky: 1 vajce, soľ, detská krupica.
Postup: Kurča umyjeme, očistíme, rozporcujeme a dáme variť do vriacej osolenej vody, po 20 minútach varenia pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu a uvaríme do mäkka. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z vývaru a vykostíme. Polievku dochutíme korením a vegetou. Do ochutenej polievky dáme variť halušky. Tesne pred podávaním pridáme na tanier pokrájané vykostené mäso a môžeme polievku posypať posekanou petržlenovou vňaťou.
Halušky: Vajíčko dobre vyšľaháme a postupne pridávame toľko detskej krupice, aby nám cesto netieklo. Cesto nesmie byť husté, pretože potom by boli halušky tvrdé. Potom cestíčko osolíme a ešte raz premiešame. Halušky hádžeme pomocou čajovej lyžičky do vriacej polievky a varíme 10 minút.
(obr. 1)
Kurča na zelenej paprike
Potrebujeme: 1 stredne veľké kurča, 50 g oleja, 120 g cibule, 1 lyžička sladkej papriky, 2 zeleninové papriky, drvená rasca, soľ, hydinový vývar.
Postup: Kurča očistíme, umyjeme a rozporcujeme. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Do ružova opečenú cibuľu poprášime paprikou, drvenou rascou a pridáme osolené mäso, ktoré opečieme zo všetkých strán, podlejeme hydinovým vývarom a dusíme. Po 15 minútach dusenia pridáme na rezance pokrájanú papriku. Dodusíme do mäkka. Podávame s ryžou.
(obr. 2)
Opekané zemiaky s vajcami a syrom
Potrebujeme: 400 g varených zemiakov, 1 väčšiu cibuľu, 80 g tuku, 4 vajcia, 70 g tvrdého syra (eidam, ementál), soľ, petržlenová vňať alebo pažítka.
Postup: Uvarené zemiaky v šupke olúpeme, nakrájame na kolieska. Nadrobno pokrájanú cibuľu podusíme na tuku, pridáme na kolieska pokrájané zemiaky a chvíľu opražíme. Opražené zemiaky zalejeme rozhabarkovanými vajcami a miešame, kým nezhustnú. Potom osolíme, posypeme postrúhaným syrom a nakrájanou petržlenovou vňaťou alebo posekanou pažítkou.
(obr. 3)
Šalát zo zavináčov
Potrebujeme: 4 zavináče, 180 g uvarených zemiakov, 180 g uvarenej mrkvy, 80 g uvareného zeleru, 70 g sterilizovaného hrášku, 80 g sterilizovaných uhoriek, 1,5 dl vody, 1 lyžička octu, mleté čierne korenie, 1 lyžica horčice, soľ, majonéza, 1 menšia cibuľa, čerstvá zelenina na ozdobenie.
Postup: Ryby pokrájame na malé kocky, na približne rovnakú veľkosť pokrájame aj zemiaky, mrkvu a zeler. Všetko spolu premiešame. Potom pridáme sterilizovaný hrášok, nadrobno pokrájanú cibuľu a uhorky. Ešte opatrne premiešame. Vodu dáme variť spolu s octom, soľou a mletým čiernym korením. Necháme krátko prevrieť a vychladeným nálevom zalejeme pripravenú zmes z rýb a zeleniny. Necháme niekoľko hodín postáť na chladnom mieste. Tesne pred podávaním primiešame horčicu a majonézu. Taniere ozdobíme čerstvou zeleninou a na každý dáme porciu šalátu.
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.