Ako si vychutnať a vybrať dobré vínoUž sú našťastie preč časy, keď zákazník si v reštaurácií, alebo v obchode vyberal víno spôsobom: červené, alebo
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Ako si vychutnať a vybrať dobré víno
Už sú našťastie preč časy, keď zákazník si v reštaurácií, alebo v obchode vyberal víno spôsobom: červené, alebo biele. Ten kto si chce víno skutočne vychutnať a neseknúť sa, mal by vedieť aspoň základné zásady pri nákupe vína. Ako si víno vychutnať a čím sa pri výbere tohto lahodného moku riadiť, nám poradil pivničný majster zo SOU Poľnohospodárskeho Viničky Peter Bodnár.
IN: Ľudia si už konečne zvykajú na suché vína a tie sa už aj častejšie vyrábajú. Kyseliny môžu byť krásne a jemné, ale pritom tá akosť vína je bohatšia pri suchom víne.
OUT: Predtým sa častejšie pili sladké a polosladké vína, ktoré nie sú až tak uznávané fajnšmekrami.
IN: Každému dopručujem, keď si kupuje šampanské alebo sekt, aby si kúpil suchý. Sladké nie sú vhodné pri takýchto typoch.
OUT: Ľudia si myslia, že zdravšie je červené víno. Nie je tomu tak. Zdravé je aj biele aj červené, samozrejme keď sa pije s mierou a nie dokedy vládzem.
IN: V zahraničí aj v slovenských oblastiach je treba chutnať ich charakteristické vína. Napríklad v tokajskej oblasti by mal človek ochutnať najprv tie základné druhy, ako furmint, lipovina a muškát biely a potom tokajské výbery. V Kráľovskochlmeckej oblasti by sa mal zamerať na rizling vlašský. A to platí aj pre zahraničie. Piť tam vína, chakteristické pre tú oblasť. Predsa nebudem piť v zahraničí rizling čo aj doma môžem, ale ich charakteristické odrody.
OUT: Neplatí, že červené víno sa má piť v izbovej teplote. Podáva sa pri teplote 14 až 16 stupňov, čo izbová teplota nie je a biele vína pri 12 až 14 stupňoch. Vtedy sa najviac rozvinie ich vôňa.
IN: Keď si človek chce vychutnať víno, nemá na ňom šetriť. Zaslúži si, aby ochutnal kvalitné víno.
OUT: Krabicové vína alebo vína v plastových fľašiach. Sú to rôzne zmesky, ktoré nedosahujú dostatočnú cukornatosť a sú to len stolové vína. Čiže môžte ich piť popri práci, ale nikdy neponúkajte priateľom pri posedení.
OUT: Neplatí, že čím staršie víno, tým je lepšie. Niektoré vína sú už krásne vyzreté v treťom a štvrtom roku a niektoré sú už vyzreté v prvom roku. Potom už začnú starnúť. Záleží od druhu vína.
IN: Je dobré všímať si aj ročníky vín. Pre kvalitu vína sú dôležité klimatické podmienky v tom danom roku. U nás v tokajskej oblasti boli najlepšie ročníky za posledných desať rokov, roky 2000 a 2003.