Pečieme hovädzie mäso
Pri príprave hovädzieho mäsa veľmi fantáziou neplytváme, najmä pokiaľ ide o jeho pečenie. Dôvodom je nedostatočná skúsenosť a možno aj pohodlnosť. Kto rád experimentuje v kuchyni, nemal by obísť prípravu pokrmov ako anglická sviečková s bohatou zeleninovou oblohou, frankfurtská hovädzia pečienka, rôzne záviny ako štefanská a zbojnícka pečienka a iné. Na pečenie je najvhodnejšia sviečkovica a nízka roštenka. Upravujeme ich ako prírodné pečienky na anglický spôsob. Piecť možno aj mäso zo stehna a z pliecka. Najlepšie sa prepečie 1,5 až 2 kg mäsa. Pred pečením mäso prešpikujeme slaninou a pečieme ho s pokrájanou cibuľou, posypané korením a často aj so zeleninou.
Anglická sviečková
Sviečkovicu umyjeme, odblaníme, osolíme a okoreníme, potrieme olejom a dáme na 2 hodiny odležať na chladné miesto. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti kusa mäsa, podľa toho ho pečieme 25 až 40 minút. Najskôr sviečkovicu prudko opečieme. Počas pečenia do nej nepicháme. Po upečení mäsa upravíme šťavu. Správne upečená sviečkovica je v strede ružová. Nesmieme ju dlhšie uskladňovať. K anglickej sviečkovej podávame vyprážané zemiaky alebo dusenú ryžu. Pred podávaním ju bohato obložíme zeleninou.
Podobne sa pripravuje aj anglický rozbif, ale treba ho dlhšie piecť. K studenému rozbifu podávame tatársku omáčku.
Po prudkom opečení hovädzích pečienok musíme zmierniť plameň, pečienky prikryť, aby sa dostatočne prepiekli. Aby sa základ, na ktorom pečieme, nepripálil, musíme ho občas podlievať troškou vývaru z kostí alebo vodou. Keď mäso zmäkne, vyberieme ho, zo šťavy varením odparíme vodu, pridáme hladkú múku, zalejeme vývarom z kostí alebo vodou a dobre prevaríme. Šťava na pečienku má byť hnedá, polohustá. Z výpeku môžeme urobiť prípadne aj omáčky. Hotové pečienky krájame priečne cez vlákna na plátky.
Hovädzia pečienka na smotane
Mäso prešpikujeme slaninou a pečieme v oleji na zelenine, šťavu zjemníme maslom, smotanou a dochutíme bielym vínom.
Znojemská hovädzia pečienka
Mäso prešpikujeme slaninou a pečieme na tmavom cibuľovom základe. Do šťavy pridáme nadrobno posekané kyslé uhorky
Frankfurtská hovädzia pečienka
Mäso prešpikujeme párkami a pečieme v oleji na cibuli s mletou paprikou. Do šťavy pridáme mlieko a na kolieska pokrájané párky.
Zbojnícka hovädzia pečienka
Z mäsa urobíme plát, ktorý potrieme rozotreným cesnakom, osolíme a okoreníme. Na plát pokladieme plátky slaniny, zrolujeme ho, previažeme niťou a dáme na cibuľový základ piecť. Šťavu nechávame prírodnú.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.