Papriková polievka s pestom
Potrebujeme: 4 žlté papriky, 1 cibuľu, 2 lyžičky masla, 750 ml zeleninového vývaru, bazalku (1 mrazenú škatuľku), 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu pražených mandlí, 2 lyžice olivového oleja, 4 lyžice bazalkového octu, 2 lyžice strúhaného syra, 1 lyžicu smotany, soľ, čierne mleté korenie, 100 ml nízkotučného mlieka.
Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu a papriku orestujeme na masle, prilejeme vývar a polievku varíme na miernom ohni asi 15 minút. Na pesto cesnak rozmixujeme s bazalkou, mandľami, olivovým olejom, bazalkovým octom a syrom Primiešame smotanu a posolíme, okoreníme. Polievku rozmixujeme, pridáme mlieko, osolíme a dochutíme korením. Rozdelíme do štyroch tanierov, navrch dáme kopčeky pesta a špajľou ho trošku rozmiešame. Môžeme ozdobiť lístkami bazalky a podávame s bagetou ako samostatné jedlo. (obr. 1)
Halušková omeleta so slaninou
Potrebujeme: 100 g anglickej slaniny, 4 lahôdkové cibuľky, šalviu alebo petržlenovú vňať, 4 vajcia, 600 ml mlieka, halušky, rastlinný olej.
Postup: Slaninu nakrájame na kocky, cibuľku na kolieska, šalviu alebo petržlen rozdelíme na lístky. Vajcia rozšľaháme s mliekom, pridáme halušky, ktoré zostali od obeda, slaninu, cibuľku, vňať. Toto množstvo je na 4 porcie. Postupne upečieme 4 omelety na panvici, na tanieri posypeme vňaťou alebo postrúhaným eidamom. (obr. 2)
Bravčové závitky so šunkou
Potrebujeme na 12 kúskov: 4 hrubé bravčové rezne po 100 g, 4 plátky šunky, 4 pikantné kyslé uhorky, 4 lyžice oleja, soľ, čierne mleté korenie, po 1 zväzku petržlenu a pažítky, 1 lyžicu kaparov, 75 g tvarohu, 100 g mletého bravčového mäsa alebo "Šíravy" (mletá kuracia zmes v mrazenom stave).
Postup: Pripravíme si plnku tak, že do mletého mäsa alebo "Šíravy" pridáme klobásové korenie, zabíjačkové korenie, soľ podľa chuti, cesnak a dôkladne premiešame aj s kaparami, zelenými vňaťami a tvarohom. Rezne naklepeme, potom posolíme a okoreníme, položíme na každý plátok šunky a natrieme mletou zmesou. Do prostriedku položíme 1 uhorku a mäso zvinieme do závitku. Závitky narežeme na kolieska asi 2 - 3 cm hrubé a napichneme ich na špajľu. Každý závitok opečieme z oboch strán na oleji asi 4 minúty. Špajle vyberieme, servírujeme so zemiakovou kašou, ryžou teplé alebo s pečivom studené (obr. 3).
Medové rezy
Potrebujeme: 4 vajcia, 250 g práškového cukru, 80 g masla, 3 lyžice medu, 500 g hladkej múky, 1 lyžicu kypriaceho prášku do pečiva.
Plnka: 300 g masla, 250 g práškového cukru, 0,5 l mlieka, 0,5 balíčka vanilkového cukru, 50 g maizeny, 1 lyžica rumu, lekvár.
Postup: Vajcia, cukor, maslo a med vyšľaháme nad parou dohusta. Pridáme preosiatu múku, v ktorej sme rozmieľali prášok do pečiva a vymiesime. Cesto rozdelíme na štyri časti, ktoré samostatne rozvaľkáme a upečieme. Vychladnuté pláty naplníme striedavo plnkou a lekvárom.
Príprava plnky: Maslo vymiešame s cukrom do peny. Potom postupne pridávame vychladnutú kašu, ktorú uvaríme z mlieka, vanilkového cukru a maizeny. Nakoniec pridáme rum. (obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.