príprave jedál namiesto cibule - do mäsa, v čínskej kuchyni, do polievok. Zelenú, zasurova, nakrájanú ako cibuľku alebo pažítku, ako prísadu do hotových polievok a ďalších pokrmov, kde doplní cibuľu alebo ju nahradí. Pór sa dá zúžitkovať celý, je jemný, čo oceníme, keď ho zapečieme ako hlavné jedlo.
... nemusíte zháňať na trhu ani v predajniach zeleniny čerstvú šalviu? Dostanete ju v mrazenom stave v papierových škatuľkách v obchode, kde predávajú mrazenú zeleninu.
... na zeleninovú polievku by sme mali použiť čerstvú zeleninu, nie uvädnutú, zmäknutú dlhým skladovaním, alebo mrazením. Pred čistením treba zeleninu umyť pod tečúcou teplou vodou, tá odstraňuje viac škodlivín než studená. Po umytí ešte mrkvu aj petržlen dôkladne vydrhneme utierkou, aby sme odstránili ďalšie uvoľnené nečistoty. Mrkvu nemusíme lúpať, pretože práve pod šupkou má najviac výživných látok.
(som)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.