aj čierna reďkev, ďalšie sa dajú nájsť na trhu a paštrnák predávajú zvyčajne iba v zime. Všetko je veľmi chutná zelenina, bohatá na vitamíny a dá sa z nej pripraviť celý rad chutných pokrmov. Je pravda, že nemá práve najkrajší vzhľad, ale pod šupkou sa skrýva to, z čoho sa dá uvariť polievka, prívarok alebo pripraviť šalát.
PAŠTRNÁK sa podobá petržlenu. - Koreň má príjemnú sladkastú chuť, je šťavnatý a preto sa využíva čerstvý do šalátov. Skúste ho nahrubo postrúhať a pridať k ďalšej zelenine alebo ku kyslej kapuste. Môžete ho smažiť, dusiť, mixovať a dať vykysnúť na víno. Spolu s ďalšou zeleninou sa z neho pripravuje chutná polievka. Nezamieňajte ho za petržlen. Paštrnák je jarná zelenina.
REĎKEV - Biele vyšachtené odrody so silným šťavnatým koreňom sa pestujú takmer na celom svete (obľúbená bola v Egypte a na Strednom východe). Okrem šalátov sa z nej pripravuje s ostatnou zeleninou polievka. Dusená sa podáva k mäsu.
ČIERNA REĎKEV - je aj liečivá rastlina pri chorobách žlčníka a žltačke. Postrúhaná a pokrájaná je chutná na chlebe s maslom. Na šalát reďkev postrúhame, posolíme a pokvapkáme olejom - vtedy stratí ostrú vôňu aj chuť. Vylisovaná šťava sa odporúča pri poruchách trávenia a na podporu látkovej premeny.
VODNICA - Žiadna iná koreňová zelenina nemá v rámci jedného druhu toľko variantov. Každá buľva je iná čo do tvaru, veľkosti aj chuti a dostať ju celoročne. Mladá sa varí a podáva vcelku, staršie plody sa strúhajú do dusených pokrmov a polievok. Mladé krehké lístky sa využívajú podobne ako šalát.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.