jogurt, salámu, slaninku a čo nájdeme. Potom pokračujeme pri televízore. Výsledok? Viditeľný na našej hmotnosti. Keď je už poriadne vysoká, začneme diétovať, hladovať, kupujeme si v lekárni vlákninu alebo prípravky na chudnutie. Často s mizerným výsledkom.
Skôr narodené gazdinky 75 - 80 ročné hovoria, že našinec si dnes žije ako prasa v žite, lebo sa prejedá rôznymi zbytočnými pochutinami, lahôdkami, sladkosťami. Taká bohatá ponuka potravín ešte nikdy nebola ako dnes a práve ona zvádza ľudí k prejedaniu. Hovoria, že v minulosti sa aj dobre situovaní ľudia nestravovali tak nerozumne ako dnes. Spomínajú na polievky na raňajky, aj na desiatu. Zasýtili bez toho, aby museli mať stravníci ako ďalší chod kaloricky bohaté jedlo ešte obohatené majonézou a tatárskou omáčkou. Podľa sezóny varili zeleninové, strukovinové polievky, aj prívarky a jedli surovú zeleninu. Netrpeli vysokým krvným tlakom, nemali zvýšenú hladinu cholesterolu, ani žalúdočné vredy či žlčové kamienky. Pilo sa viac mlieka, jedlo menej sladkostí a vyprážaných jedál. Z dejín vývoja ľudskej spoločnosti vieme, že to, čo bolo dobré v minulosti, nachádza uplatnenie aj v súčasnosti. Keďže súčasnosť priniesla nadváhu a obezitu (vo vyspelých krajinách trpí nadváhou polovica obyvateľov) odborníci hľadajú spôsoby, ako znížiť kalorickú hodnotu skonzumovaného jedla. A tak prišiel rad na polievky. Zistili, že zeleninová polievka ako predkrm alebo desiata (ešte nedávno boli bežné desiatové polievky) zníži príjem kalórií z hlavného jedla až o pätinu a zaženie hlad, zabráni pocitu hladu. Kaloricky je takáto polievka rovnaká ako plátok syra alebo pomaranč.
Nie je pravda, že z polievok sa priberá - ak ich chutne pripravíme bez zápražky, zahustíme napr. postrúhaným zemiakom nemáme z čoho pribrať. Namiesto zápražky obohatíme polievku o zelené vňate. Polievka môže byť okrem krotiteľa chute do jedla aj zdrojom vitamínov, ale aj tekutín, ktoré tiež zanedbávame. Začala sa sezóna zeleniny, niet teda dôvodu, prečo by sme nepripravili zeleninový vývar. Ten patrí k modernej vlne súčasnej gastronómie, ktorá uprednostňuje malú porciu silného vývaru z rôznych druhov mäsa, zeleniny a byliniek.
V domácich podmienkach si môžeme dopriať bez problémov zeleninové polievky a ako hlavný chod raz do týždňa tanier šalátu z rôznych druhov listovej aj koreninovej zeleniny - hlávkový šalát, kaleráb, mrkvu. Je to vec zvyklostí. Ale keď si odvykáme od písacích strojov a privykáme na počítače, nebude problém ani v stravovaní. Na margo šalátov: zvykli sme si brať ich ako doplnok hlavného jedla, nahradzujúceho kompót a to vo veľmi skromnom sortimente - uhorkový, paradajkový, hlávkový. Možnosti sú nepreberné podľa sezónnosti zeleniny, chýba azda chuť urobiť ich a chuť skúsiť niečo nové. A je to tiež spôsob, ako skrotiť chuť do jedla.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.