Podávanie viacerých chodov
V tomto období, keď sa završuje taká etapa života, ako je stredoškolské alebo vysokoškolské štúdium, sa stretnú najbližší príbuzní a priatelia. Vtedy zvyčajne pripravíme obed alebo večeru z viacerých chodov. Siahneme aj do mrazničky pre zabíjačkové špeciality. K nim azda toľko, že k mastným mäsám nikdy nepodávame sladké prívarky ani kompóty, rovnako ani pred slanými či korenenými jedlami nepodávame sladké pokrmy.
Pri viacerých chodoch ako prvé podávame biele mäsá (kuracie, teľacie, chudé ryby), až potom tmavé a mastnejšie mäsá (hovädzie, bravčové, zverina, tučné husi). Ku každému hlavnému chodu podávame iný príkrm a inú prílohu. Ako prvý nápoj podávame aperitív. K bielym (svetlým) mäsám sú vhodné biele vína, k tmavým mäsám červené. K zákuskom a sladkým dezertom podávame šumivé vína a z nealkoholických nápojov džúsy, mirindy, minerálky a pod. K čiernej káve je vhodný koňak aj likér.
Niekoľko rád k príprave mäsa:
Na niektoré tepelné úpravy musíme mäso vykostiť malým ostrým nožom. Pri pečienke a krkovičke nasekávame chrbticu, pri teľacom rebierku mäso okrajujeme 2 cm zhora. Teľaciu hruď alebo bravčový bok vykosťujeme pred plnením. Blanu nad rebrom prerežeme, presekneme chrupavkovitý spoj, s použitím utierky opatrne odhrňujeme mäso a druhou rukou vylupujeme kosť. Vybraté kosti majú zostať bez tkaniva a svalstvo nesmie byť porušené.
Mäso, ktoré chceme variť vcelku alebo piecť, má byť odrezané po vláknach. Tepelne upravené mäso už krájame priečne cez vlákna. Rovnako krájame mäso na plátky - rezne, roštenky, filé, kotlety a pod., pričom by mali byť hrubé asi 1,5 až 2 cm, bifteky asi 3 cm. Na guláše, perkelty a rizotá krájame mäso na rovnaké kocky. Hmotnosť rezňov, rošteniek a kotliet by mala byť asi 100 - 150 g.
Solíme až pred tepelnou úpravou, aby mäso nepúšťalo šťavu a aby táto nevytekala. Do väčších kusov soľ vtierame rukou, aby sa rovnomerne presolili. Naklepávame najlepšie vložené do mikroténových vrecúšok, čím nám zostane čistá pracovná plocha. Jemné mäso ako sviečkovicu, kuracie rezne naklepeme rúčkou noža.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.