Pórová polievka s ražným chlebom
Potrebujeme: 500 g póru, 70 g masla, 180 g zemiakov, liter hovädzieho vývaru, 120 g pochúťkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, worcesterskú omáčku, 3 krajce čierneho ražného chleba.
Postup: Zemiaky umyjeme, ostrúhame a nakrájame na približne rovnaké kocky. Očistený a umytý pór pokrájame na kolieska. Polovicu masla roztopíme v hrnci, v ktorom budeme variť polievku. Na roztopenom masle opražíme zemiaky a pór, zalejeme vývarom a 15 minút varíme. Uvarenú, mierne vychladenú polievku rozmixujeme, primiešame smotanu, zohrejeme a dochutíme soľou, mletým čiernym korením, citrónovou šťavou, worcesterskou omáčkou. Na druhej polovici masla opražíme rozmrvené krajce chleba. Opečeným chlebom posypeme polievku na tanieri tesne pred podávaním.
(obr. 1)
Sedliacky mrkvový eintopf
Potrebujeme: 800 g mrkvy, 800 g bravčového mäsa, 800 g zemiakov, 2 cibule, 3 klinčeky, 2 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať.
Postup: Mäso umyjeme očistíme, zalejeme vodou a dáme variť. Keď voda vrie, pridáme celú cibuľu, klinčeky, bobkový list, osolíme, okoreníme a uvaríme do mäkka. Asi 15 minút pred dovarením pridáme k mäsu očistenú na plátky pokrájanú mrkvu, ostrúhané na kocky pokrájané zemiaky a dovaríme. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho na tanier, pokrájame na kocky a vložíme späť k zelenine. Pred podávaním posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
(obr. 2)
Bravčové pečené v alobale
Potrebujeme: 500 g bravčového karé, pol lyžice tuku, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, soľ, rascu, alobal, 500 g nových zemiakov, 120 g anglickej slaninky.
Postup: Bravčové mäso vykostíme, umyjeme, osušíme a na rozpálenej masti opečieme zo všetkých strán. Potom ho osolíme, posypeme rascou, potrieme rozotreným cesnakom a cibuľou. Zemiaky očistíme, pokrájame na kolieska, slaninku narežeme na pásiky. Na dostatočne veľké diely alobalu poukladáme vopred pripravené mäso, kolieska zemiakov a slaninu. Urobíme balíčky a upečieme v rúre na plechu.
(obr. 3)
Košíčky so snehovou plnkou
Potrebujeme:220 g hladkej múky, 30 g práškového cukru, 110 g masla, 1 balíček vanilínového cukru, 2 žĺtky.
Plnka: 160 g práškového cukru, 2 bielky, 1 lyžicu kyslého ríbezľového lekváru.
Postup: Múku, cukor, vanilínový cukor, zmäknuté na plátky pokrájané maslo a žĺtky spolu dôkladne vymiesime. Z cesta trháme kúsky, ktoré povtláčame do košíčkových formičiek. Formičky s cestom poukladáme na plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečené košíčky vyklopíme a keď vychladnú, naplníme ich plnkou.
Plnka: Nad parou ušľaháme z bielkov a cukru tuhý sneh. Do tuhého všľaháme lekvár.
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.