akoby táto unikátna stavba nepochádzala z tohto sveta.
Túto čudnú stavbu nazývajú Perlou východu. Osvetľuje ju 438 reflektorov a vypína sa do výšky 468 metrov. Unikátna stavba sa stala symbolom novej Číny, má takmer kultové postavenie. Veža má hmotnosť 120 ton, je najťažšia na svete. Dve väčšie gule majú 15 poschodí, najväčšia má rozlohu štyroch basketbalových ihrísk. Veža je obľúbená, ročne si ju príde pozrieť viac ako 14-miliónov turistov, medzi návštevníkmi sú aj Slováci. Momentálne má väčšie tržby ako Eiffelovka a čínsky múr. Vo veži usporadúvajú hromadné svadby, kedy do manželstva vstupujú stovky snúbencov naraz, tiež verejné akcie. Najobľúbenejší je beh po schodoch. Na vrchol je potrebné zdolať 1700 schodov, Chu Ťi to zvládol za 9 minút 55 sekúnd.
Postaviť takúto unikátnu stavbu nebolo jednoduché. Vedúci projektant Ťiang Chuan-čcheng musel prekonať mnoho úskalí, kým stavbu dokončili. Najväčšie problémy spôsobil betón, ktorý bolo potrebné čerpať do výšky 350 metrov, čo bol v tom čase svetový rekord, aj 118 metrová anténa s hmotnosťou 400 ton. Je to jedno z najväčších a najťažších zariadení na svete. Nemohli použiť helikoptéru, lebo sa tento manéver zdal byť nebezpečný. Všetkých 11 častí antény skompletizovali stavbári na zemi. Potom sa pretiahlo cez jadro stavby pomocou 20-tich hydraulických zdvihákov riadených počítačom. Stavba je postavená na trojnohej základni, takže je stabilná voči zemetraseniam. V roku 1996 zasiahlo Šanghaj zemetrasenie a veža ho bez problémov prekonala.
Veža je verná čínskym tradíciám, napriek tomu vyzerá ako zo sci-fi románu. Ťiang Chuan-čcheng pokladá vežu za vrcholné dielo svojej kariéry. Na lanách visia umývači skiel a rytmicky čistia sklené trojuholníkové panely. Keď príliš fúka alebo prší, tak umývači nepracujú. Všetky sklá čistia jeden mesiac a keď skončia začínajú odznova.
Najzaujímavejšou časťou je reštaurácia vo vrchnej guli, ktorá má 380 miest. Vo výške sa nemôže variť, lebo otvorený oheň by mohol spôsobiť požiar. Vyše 80 druhov jedál ázijskej a západnej kuchyne sa sem vozí z prízemia v antikorových kontajneroch. Kuchyňa má 30 zamestnancov a varia vo veľkom. Ak niektoré jedlo dochádza, za pár minút ho pošlú čerstvé. Reštaurácia sa otáča večer trvá jeden okruh 3 až 4 hodiny. Je vysoká 267 metrov, takže kto sedí v reštaurácii má pocit, že vidí zakrivenie zeme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.