Cibuľová polievka s tofu
Potrebujeme: 1 veľkú cibuľu (alebo 2 menšie), 4 zemiaky, olej, 150 g tofu, 1 lyžicu ovsených vločiek, sójovú omáčku, rascu, majoránku, soľ, mletú červenú papriku, petržlenovú vňať.
Postup: Na oleji opražíme pokrájanú cibuľu, rascu a drobné kocky tofu. Pokvapkáme sójovou omáčkou, posypeme mletou červenou paprikou, pridáme pokrájané zemiaky. Zalejeme vodou a varíme. Keď sú zemiaky mäkké, polievku dochutíme soľou, majoránkou a posekanou petržlenovou vňaťou. Pri podávaní nasypeme do polievky nasucho opražené ovsené vločky.
(obr. 1)
Plnený chlieb v košieľke
Potrebujeme: 250 g bieleho hriankového chleba, 80 g mäkkej salámy, 120 g tvrdého syra, tri vajcia, 200 ml mlieka, soľ, olej.
Postup: Z každého kúska hriankového chleba odkrojíme po celom obvode kôrku. Salámu nakrájame na malé pásiky. Tvrdý syr postúhame na strúhadle. Medzi dva kusy chleba dáme nastrúhaný syr a nakrájanú salámu. Spolu dobre stlačíme. Do jednej misky dáme mlieko a do druhej vajcia. Vajcia posolíme a rozšľaháme. Naplnené chleby najskôr ponoríme do mlieka, potom do vajíčka a opečieme z oboch strán na rozpálenom oleji. Pri ponáraní chleba do mlieka treba pracovať rýchlo, aby sa nám chlieb nerozpadol.
(obr. 2)
Špagety so zeleninou a salámou
Potrebujeme: 400 g cestovín, 100 g diétnej salámy, jednu červenú papriku, jednu zelenú papriku, 200 ml kečupu, olej, soľ, mletú červenú papriku.
Postup: Cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve posolenej vody. Scedíme ich a odložíme na teplé miesto. Papriky umyjeme, osušíme, nakrájame na kúsky a spolu so salámou opečieme na panvici s trochou oleja. Dbáme na to, aby sa nám zelenina a saláma nepripiekli a počas opekania na miernom ohni zmes premiešavame. Na záver pridáme kečup a premiešame. Cestoviny rozložíme na tanier a posypeme ich jemne mletou červenou paprikou. Na tanier pridáme opečenú zmes.
(obr. 3)
Zeleninový šalát so šunkou
Potrebujeme: 150 g hydinovej šunky, 2 rajčiaky, 2 mladé kaleráby, 1 zeleninovú papriku, 4 mrkvy, 1 šalátovú uhorku, šťavu z citróna, 2 mladé cibuľky, kôpor.
Postup: Na plátky pokrájanú šunku narežeme na rezance, pridáme postrúhané kaleráby, na kolieska pokrájanú mrkvu a mladú cibuľku, očistené na pásiky pokrájané rajčiaky, kolieska papriky zbavenej jadrovníkov, na plátky narezanú šalátovú uhorku. Zeleninu pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme posekaným kôprom a všetko spolu dobre premiešame.
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.