Pripravujeme zeleninu
Ako očistíte fazuľku a brokolicu? Viete správne pokrájať pór? Ak chcete v kuchyni zmaturovať, mali by ste vedieť, že:
ZELENÚ FAZUĽKU nezbavujeme nitiek, lebo súčasné odrody ich väčšinou nemajú. Po umytí odrežeme špičku, ak je struk väčší, priečne ho pokrájame na menšie kúsky. Keď je menší, stačí uprostred prelomiť. (obr. 1)
Z BROKOLICE najprv odstránime tvrdé listy a hlavu rozdelíme na malé ružičky. Hlúb a dlhšie stopky skrátime a olúpeme. Jemné malé lístky použijeme do šalátu alebo umyté zjeme. (obr. 2) Brokolicu pripravujeme zelenú, ak je žltá, už je stará a menej hodnotná.
PÓR KRÁJAME tak, že ho ešte pred umývaním pozdĺžne až do spodnej tretiny rozrežeme. Potom ho dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Nepodceňujte to, lebo v záhyboch je veľa piesku a ten je tak priľnutý, že ho treba vyčistiť. Ak pór varíme vcelku, zrežeme širší koniec. Pór krájame do minútiek (na čínsky spôsob) na valčeky, do polievok ako cibuľu. (obr. 3)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.