Korzár logo Korzár

Kŕmeniu kurčiat venujme primeranú pozornosť

V jarných a v letných mesiacoch odchovávajú chovatelia kurčatá už vo výbehu. Tak dosiahnu lepší vývoj najmä tých mláďat, ktoré si chcú ponechať na

ďalší chov.

Kvočka sa o kurence v mnohom postará. Ak ju nemáme, v prvé dni treba kurčatá chrániť pred chladom, vetrom, rosou i dažďom. Výbeh musí byť trávnatý, pieskový alebo vystlaný, nikdy nie zablatený. Kurčatá, ktoré sme vyčlenili na výkrm nepúšťame do výbehu, ale ponechávame ich v uzavretom priestore. V drobnochovateľských podmienkach treba počítať v prvom mesiaci kurčiat s priemernou dennou spotrebou 15 gramov krmiva na kus, v druhom - 35 gramov, v treťom mesiaci - 50 gramov a vo štvrtom - 70 gramov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ak nemáme k dispozícii priemyselne vyrábanú kompletnú kŕmnu zmes, odkázaní sme na krmivá domáceho pôvodu. Niektorí chovatelia nevenujú tejto problematike dostatočnú pozornosť, iní sa nad zostavením efektívnej dávky zamýšľajú a zvažujú medzi viacerými alternatívami. Príkladom môže byť kŕmna dávka zostavená zo pšeničnej alebo kukuričnej krupice, spestrená lúpaným prosom, prípadne zlomkovou ryžou a doplnená posekaným, natvrdo uvareným vajcom. Po treťom dni môžeme kurčatám podávať už aj kyslé mlieko. Na druhý týždeň kŕmnu dávku obohatíme o čerstvé zelené krmivo alebo postrúhanú mrkvu a prejdeme na vyšší podiel obilných šrotov.

Pri chove kurčiat bez výbehu je potrebné pridávať im už po prvom týždni vo zvláštnom kŕmidle drobný grit. Po 14 dňoch si vyžadujú vyššie dávky živočíšnych bielkovín, ktoré podávame ako bielkovinový koncentrát (dostať v obchodoch pre drobnochovateľov). Môžeme ich nahradiť aj zvýšenou dávkou mlieka, prípadne domácimi mäsovými odpadmi z kuchyne. Mladej hydine sa neodporúča skrmovanie zemiakov skôr ako po troch týždňoch, aj to len postupne a v malých množstvách. Vitamíny jej dodáme pomerne ľahko - v zelenom krmive.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Ing. Peter ORSZÁG

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 228
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 257
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 078
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 122
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 789
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 234
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 544
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 521
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu