sprevádzali aj snehové prehánky, stihli zasadiť zemiaky.
Počas nádherného dňa, kedy však mračná nad štítmi Tatier veštia príchod búrok, na hone Dvorské pole pri obci Bušovce sledujeme sadenie zemiakov novou technológiou. Niekoľko veľkých mechanizmov končí túto etapu prác na pozemkoch spoločnosti AT Tatry, ktorá je členom Družstva Slovsolanum v Spišskej Belej, najväčšieho výrobcu zemiakovej sadby na Slovensku. Tomuto družstvu patrí aj známa šľachtiteľská stanica vo Veľkej Lomnici.
- Na Slovensku sa všeobecne očakáva pokles množiteľských plôch asi o pätnásť percent. Aj my ich preto znižujeme z vlaňajších 500 až 520 hektárov na súčasných približne 450 hektárov. Každý rok však zvyšujeme intenzitu produkcie, - povedal mi Ing. Milan Toman z Družstva Slovsolanum.
Zatiaľ, čo pozorujeme prácu mechanizmov mi inžinier Toman približuje význam novej technológie.
- Táto separačná technológia na úpravu pôdy a vysadenie zemiakov pochádza zo Škótska. V strednej Európe ju začali intenzívnejšie používať v Českej republike, lebo tamojšie podmienky sa najviac približovali prírodným danostiam krajiny, kde vznikla. V Česku už majú 150 až 200 takýchto liniek z rôznych firiem, preto sme aj my nastúpili cestu separácie a kvalitnej výsadby zemiakov.
Doposiaľ používali pri sadení klasické stroje, pričom pôdu pripravovali bežným spôsobom. Od minulého roku však "pustili" na pole novú techniku, ktorá pôdu zbavuje kameňov a pripravuje sadivové lôžka. Zemiaky sa teda dostávajú do lôžok, v ktorých „sa cítia ako v perine". Podobnú technológiu používajú v Európskej únii už niekoľko rokov.
Na dni poľa
Zvlnená pahorkatina pri Spišskej Belej poskytuje úchvatný pohľad, hodný majstrovského štetca. Modravá je panoráma Vysokých Tatier s bielymi pásmi snehu, veľké pole zlatistej repky sa tiahne až po obzor. Terénne auto hravo zdoláva aj polmetrové výmole, obdivujeme lány prerušované paralelnými pásmi a spolu s Ing. Petrom Firekom, riaditeľom poľnohospodárskej výroby AT Tatry kráčame do vyše poldruha metra vysokého porastu. Sme v stredisku Podhorany, kde sa nedávno uskutočnila, vďaka spoločnému úsiliu štyroch poľnohospodárskych spoločností, šľachtiteľská akcia - Deň poľa repky. Hlavným organizátorom je P. Firek, ktorý na okraji poľa začína svoje rozprávanie:
- Na týchto miestach organizujeme prvý Deň poľa repky. V podmienkach vysokohorského poľnohospodárstva tesne pod Vysokými Tatrami odskúšame dvanásť až šestnásť najpoužívanejších odrôd ozimnej repky.
Na akciu pozvali približne 60 až 100 hostí z celého Slovenska, účasť prisľúbili aj odborníci z Českej republiky. O čo ide? Priamo v teréne zisťujú ako ozimná repka prezimovala v ťažkých prírodných podmienkach a ako sa ďalej vyvíja. Po neúspešnom vlaňajšku, kedy vymrzla takmer na celej výmere našej republiky sa v tomto roku dobre vyrovnala s nepriazňou počasia i ťažkou zimou. Jej porasty sú vo veľmi dobrej kondícii.
- Po zbere úrody urobíme analýzu, jej výsledky poskytneme ÚKSÚP-u a zistíme, ktorú odrodu repky by sme mali pestovať v našich podmienkach, - dodáva.
Ako najlepšia sa ukazuje Pražská; po zime rýchlo nastúpila do rastu a úroda z nej by sa mala pohybovať nad hranicou štyroch ton. V tomto roku pestujú tunajší poľnohospodári repku na výmere štyristo hektárov.
Autor: Milan STEHLÍK
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.