prejavov a v delení buniek. Podporuje napučiavanie koloidov plazmy buniek a v rastlinách zvyšuje obsah cukru, škrobu, celulózy a vitamínov. Zlepšuje aj odolnosť rastlín proti chorobám a skladovateľnosť produktov.
Prvým príznakom nedostatku draslíka vo výžive rastlín je tmavozelené sfarbenie listov s azúrovomodrým odtieňom. Príčinou je nadbytočné nahromadenie dusíka. Tak tomu je najmä pri zemiakoch, viniči, jabloni, slivke, čerešni a višni. Naopak, fazuľa a hrach majú svetlozelené listy kvôli nedostatku dusíka - pre nižšiu aktivitu hrčkotvorných baktérií. Žltnutie listov pre hromadenie amoniakálneho dusíka pozorujeme na rajčiakoch, ríbezliach, slnečniciach a broskyniach. Sústavný nedostatok výživy rastlín draslíkom pokračuje odumieraním pletív na vrchole listov a po ich okrajoch. Nastáva okrajová nekróza, hnednutie a vysychanie celých listov. Tak tomu je najmä pri zemiakoch, viniči, jabloni, slivke, čerešni a višni. Listy vädnú a ovísajú aj pri dostatku vody. Rastliny sú menej odolné voči hubovým chorobám a trvalky rýchlejšie vymŕzajú. Kapusta a šalát majú nekvalitné, kypré hlávky. Pri kôstkovinách a škrupovinách sa výrazne znižujú úrody. Podobne tomu je aj pri viniči, ktorý na deficit výživy draslíkom reaguje výrazným poklesom úrody hrozna. Okrem vymenovaných rastlín sú draslomilné aj zemiaky, karfiol, špenát, rebarbora, kel, zeler, paprika, mrkva, cvikla, rajčiak, klinček, černuška, zínia, petúnia a gladiola. Nedostatok draslíka v pôde je najmä na Záhorí a v Podunajskej rovine.
K optimalizácii výživy rastlín draslíkom hnojíme draselnou soľou alebo síranom draselným. Draselná soľ obsahuje chlór, ktorý škodí najmä hrachu, fazuli, póru, paprike, zemiakom, uhorkám, rajčiakom, maline, jahode, viniči, červeným ríbezliam a egrešu. Stredne citlivé na draselnú soľ sú cibuľa, čerešňa, jabloň, višňa, slivka a broskyňa. Draselnou soľou môžeme hnojiť špargľu, šalát, reďkev, mrkvu, petržlen, cesnak, kel, kaleráb brokolicu, hrušku a čierne ríbezle. Draselnú soľ prednostne aplikujeme k zeleru, špenátu, cvikly, kapuste a chrenu.
Rastlinám škodí nielen nedostatok, ale aj nadbytok rastlinám prístupného draslíka v pôde. Najmä na kyslých pôdach antagonisticky zhoršuje výživu rastlín vápnikom a horčíkom.
Doc. Ing. Zoltán BEDRNA, DrSc.
Autor: Ing. Štefan TÓTH
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.