príznaky ochorenia nie sú symptómom hniloby, a nie sú ani iného hubového pôvodu ako to na prvý pohľad môže vyzerať. Väčšinou ide o výsledok činnosti lariev plodomora kapustového.
Za normálnych podmienok sa plodomor vo väčšom množstve nevyskytuje, hoci miestne môže spôsobiť aj značné škody. Jeho zvýšený výskyt spravidla spôsobuje mierna zima, ktorá vytvára priaznivé podmienky na prezimovanie škodcu.
Plodomor škodí na mladých rastlinách, najmä kapusty a karfiolu, ale aj iných z čeľade bôbovité. Spôsobuje deformácie, poškodené sú predovšetkým srdiečka, čo má za následok zánik rastového vrcholčeka. Na postihnutom mieste vzniká jazva obklopená stočenými, zhrubnutými listami. Z bočných púčikov môžu vybiehať výhonky, takže vzniká množstvo malých hlávok kapusty alebo ružíc karfiolu. Zničenie rastových vrcholkov kalerábu a iných rastlín je jednou z príčin deformovania a pukania ich konzumnej časti.
Hmyz prezimuje v štádiu lariev, a to vo vrchných vrstvách pôdy. Na jar sa zakukľujú, dospelé plodomory sa objavujú zvyčajne koncom mája, za priaznivých podmienok je ich vývoj podstatne urýchlený. Samičky kladú 10 až 15 vajíčok, ktoré pomocou dlhých kladielok usmerňujú medzi mladé lístky v okolí rastového vrcholčeka. Larvy sa liahnu o niekoľko dní, živia sa šťavami rastlín, ktoré vyciciavajú. Ich vývoj trvá spravidla jeden až dva týždne, potom zaliezajú do horných vrstiev pôdy, kde sa zakukľujú v zemných zámotkoch. Celkový vývoj trvá tridsať dní, v jednom roku má škodca zvyčajne tri generácie. Najväčšiu škodu spôsobujú spravidla larvy prvej generácie.
Z preventívnych metód sa odporúča pestovať kapustovité rastliny v primeranej vzdialenosti od polí, na ktorých sa v predchádzajúcej sezóne pestovala repka alebo bôbovité plodiny. Z priamych metód je to aplikácia chemickej ochrany každý týždeň od vysadenia až po rozkvitnutie hlávok. V minulosti bol proti plodomoru povolený Metathion E-50, ktorý v súčasnosti nahradil Sumithion 50 EC. V susedných krajinách je zaužívaný tiež Bancol 50 WP.
Pripomíname, že kvôli voskovej vrstve na listoch kapustovín je ich zmáčateľnosť vodou a bežnými prípravkami značne obmedzená. Odporúčame preto zvýšiť priľnavosť buď použitím zmáčadla Citowett (v 0,1% koncentrácii) alebo kuchynského repkového oleja či povrchovo aktívnych látok (napríklad Jar, Pur).
Autor: Ing. Štefan TÓTH
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.