Ako používame rímsky hrniec
Po rokoch sa vracia zdravý a jednoduchý spôsob varenia a pečenia v hlinených nádobách. Varili v nich ešte pravekí kuchári. Názov Rímsky mu zostal po Rimanoch, známych labužníkoch.
Mnohé domácnosti ho už majú a kto sa rozhoduje pre jeho kúpu, neoľutuje. Každému sa zídu informácie, ako s týmto kusom riadu z pálenej hliny zaobchádzať. Ponúkame vám päť dôležitých rád s ilustráciami, ktoré sme si požičali od rakúskych gazdiniek. V hrnci môže variť bez problémov aj začiatočník.
1. Hrniec aj pokrievku musíme pred varením na 10 - 15 minút naplniť vodou, aby ju jemne póry v hline nasiakli a počas varenia či pečenia uvoľňovali. Tak sa jedlo šetrne pripravuje v pare.
2. Do hrnca dáme všetky suroviny, zeleninu a mäso môžeme piecť spolu. Prilievame iba toľko tekutiny, koľko jej bude treba neskoršie na omáčku. Tuk nemusíme dať, lebo jedlo sa dusí vo vlastnej šťave.
3. Po naplnení hrniec prikryjeme. Požadovanú teplotu si zvolíme až potom, keď dáme hrniec do rúry. Rímsky hrniec musíme chrániť pred náhlymi zmenami teploty. Nikdy ho nedávame priamo na rozpálený alebo studený sporák. Vždy ho podložíme drevenou doštičkou alebo utierkou.
4. Ak chceme počas prípravy priliať trošku tekutiny alebo vývaru, nemali by byť studené. Tak isto nedávame do studeného hrnca horúcu tekutinu. Vodu a vývar necháme vždy dopredu zohriať alebo vychladnúť.
5. Po použití čistíme hrniec iba mäkkou kefkou a v horúcej vode. Nepoužívame saponáty, aby sa nedostali do pórov hrnca, nevymývame ho v umývačke a uchovávame na vzdušnom mieste. Ak stmavne, jeho kvalite to neprekáža.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.