termín ich nástupu označujú až 16. storočie. Odvtedy sa datuje začiatok obrúskovej slávy - a už vtedy im človek venoval značnú pozornosť. Na stoly sa dostávali naparfumované a rozvíjalo sa umenie všakovakého cifrovaného skladania servítok z jemných materiálov.
Trvá dodnes - a skromný obrúsok si to zaslúži. Stále ho nájdeme vedno s obrusmi i v nevestiných výbavách, kde ho obyčajne zdobia aj jej vyšité iniciálky. Obrúsok si "slušné zaobchádzanie" zaslúži. Nielen preto, že nám zabraňuje znemožňovať sa pri slávnostných stoloch negustiózne zamastenými ústami. Obrúsok je aj spoľahlivým signalizátorom. Tí, ktorí vedia, že pri veľkolepých hostinách sa oplatí sledovať počínanie hostiteľov, poznajú zásadu, že papanie štartuje až potom, ako si hostitelia decentne rozprestrú obrúsky na kolená. Tam slúžia na bežné používanie ale i ako ochrana odevu pred malérom z vyliateho jedla. V nóbl spoločnostiach a podnikoch servírujú obrúsky dva - menší ostáva na stole a slúži na utieranie perí, väčší patrí na kolená - ak nám jeho rozmer nevyhovuje, je prípustné preložiť ho na polovicu. Obrúsok ostáva na kolenách až do skončenia hostiny - ak počas jedla potrebujeme vzdialiť od stola, obrúsok necháme úhľadne zložený na svojej stoličke.
Hostina končí, keď hostitelia obrúsok poskladajú a položia vpravo od taniera. Ak na stole nájdeme iba papierové servítky, tie na kolená nedávame a po použití jemne uložíme do použitého taniera.
Autor: eb
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.