Biely karfiol
Nažltlý karfiol bude biely, ak pridáme do vody v ktorej sa varí, trošku mlieka. Ak dáme do vody, v ktorej sa karfiol varí trochu cukru, zostane biely.
Pri varení karfiolu povarte aj niekoľko karfiolových listov. Bude mať výraznejšiu chuť.
Chutnejšie zemiaky
Zemiaky majú lepšiu chuť, ak ich dáme variť do horúcej vody.
Ak dáme do nej variť nové zemiaky, nebudú múčnaté a budú sa lepšie krájať do šalátov.
Nové zemiaky pred čistením namočte do studenej vody a potom ich očistite umelohmotnou drôtenkou na riad. Zachováte tak cenné látky, ktoré sú pod šupkou.
Čerená kapusta
Kvôli uchovaniu peknej bordovej farby dáme variť kapustu do vriacej vody. Predtým ju umyjeme v octovej vode.
Čistenie cibule
Niektorá cibuľa, zvlášť na jar, kedy končí sezóna starej cibule, sa ťažko čistí. Vtedy ju prelejeme horúcou vodou. Ľahšie stráviteľná bude postrúhaná.
Pripálené zemiaky
Ak sa zemiaky počas varenia pripálili, nevyhadzujeme ich, ale dajme znovu prevariť - vložme ich do studenej vody. Keď voda prejde varom, hneď ju zlejeme.
Strukoviny
Dôkladne namočené strukoviny pred varením sú stráviteľnejšie. Rýchlejšie sa uvaria v neosolenej vode.
Ak k zelenému hrášku pridáme počas varenia trochu cukru, zachováme mu tým farbu.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.