Maďarský guláš
Potrebujeme: 600 g hovädzieho stehna, 500 g cibule, 200 g oleja, 50 g červenej papriky, 100 g paradajkového pretlaku, strúčik cesnaku, nakladané feferónky, soľ, mleté čierne korenie, majoránku.
Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu opečieme na oleji. Pridáme paradajkový pretlak, rozotrený cesnak zalejeme trochou vody. Pridáme na kocky nakrájané mäso, soľ, korenie, červenú papriku a podľa chuti nadrobno nakrájané feferónky. Zmes dusíme do mäkka. Podávame s chlebom alebo pečivom.
(obr. 1)
Bratislavské medailónky
Potrebujeme: 600 g bravčového stehna, 120 g šunky, 120 g syra, 100 g oleja, soľ, korenie.
Postup: Mäso nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme podľa chuti. Opečieme na prírodný spôsob na oleji. Na každý plátok mäsa položíme šunku a plátok syra. Zapečieme. Podávame s ryžou a zeleninou.
(obr. 2)
Palacinky s čokoládou a šľahačkou
Potrebujeme: 150 g hladkej múky, 2 vajcia, štvrtinu litra mlieka, cukor, štipku soli, džem (podľa chuti), šľahačku, olej.
Postup: Z mlieka, vajec, múky a soli pripravíme riedke cesto. Naberačkou nalejeme cesto na panvicu, v ktorej rozpálime olej. Po chvíli palacinku lopatkou obrátime a dopečieme. Hotové palacinky natrieme džemom, preložíme, poukladáme na tanier alebo misku. Zalejeme čokoládou a ozdobíme šľahačkou.
Príprava čokolády: 100 g čokolády na varenie, 1 dl oleja, 30 g kryštálového cukru, maizenu, 2 dl vody.
Čokoládu nalámeme na malé kúsky, spolu s cukrom a olejom zalejeme vodou a varíme až sa čokoláda spojí s cukrom. Zahustíme maizenou.
(obr. 3)
Sladká tvarohová nátierka
Potrebujeme: 250 g mäkkého tvarohu, 50 g rastlinného masla, 3 lyžice bieleho jogurtu, 1 lyžicu jahodového sirupu, 1 lyžičku citrónovej šťavy, 1 lyžičku práškového cukru, 150 g čerstvých záhradných alebo lesných jahôd.
Postup: V miske na prípravu nátierky dohladka vymiešame rozotrený mäkký tvaroh s rastlinným maslom, bielym jogurtom, jahodovým sirupom, citrónovou šťavou a práškovým cukrom. Potom pridáme 100 g vidličkou rozotrených záhradných alebo lesných jahôd a dôkladne premiešame. Odložíme na chladné miesto alebo do chladničky a necháme odstáť aspoň 30 minút. Schladenú nátierku pomiešame a rozotierame na sladké pečivo, biele pečivo alebo na sendvič. Podávame ozdobené zvyšnými čerstvými záhradnými alebo lesnými jahodami.
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.