Korzár logo Korzár

Maturita v kuchyni - V kráľovstve syrov

Ktorý syr je najlepší, cenovo prístupný, nie veľmi mastný, ako ho správne uskladníme, k čomu podávame, ako krájame?Syrov je veľa druhov, my sme

Ktorý syr je najlepší, cenovo prístupný, nie veľmi mastný, ako ho správne uskladníme, k čomu podávame, ako krájame?

Syrov je veľa druhov, my sme však zvyknutí väčšinou na dva-tri druhy ako eidamská tehla, plesňový, ementál. Syry tvoria celé kráľovstvo a sú v ňom aj reprezentanti cudzích krajín. Ich vyhlásení producenti sú napr. Švajčiarsko, Holandsko, Anglicko, Taliansko, Nemecko. Kde a kto začal prvý vyrábať syr, to nevieme, poznali ho už dávne kultúry.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri nákupe syrov by sme sa mali riadiť určitými zásadami - predovšetkým kupovať ich v takom množstve, aké spotrebujeme bez dlhšieho skladovania doma. Kúpený syr zabalíme do alobalu alebo voskovaného papiera a odložíme na studené miesto (môže byť aj studená pivnica).

SkryťVypnúť reklamu

Pri podávaní by mal mať syr izbovú teplotu, preto ho pred podávaním vyberieme z chladničky a necháme asi 1 hodinu "rozvoňať". Dôležitým kritériom kvality syrov je obsah tukov. Čím je syr tučnejší, tým je jemnejší a chutnejší. V súčasnosti poznáme asi 400 druhov syra a aj keď ich základom je mlieko - ovčie, kravské alebo kozie, úlohu v nich hrajú aj rôzne mikroorganizmy, množstvo soli, teplota pri syrení, doba zrenia. Tienistou stránkou niektorých syrov je vysoký obsah tukov, ktorý ich zaraďuje medzi kalorické bomby. Na obale je vyznačený obsah sušiny (to znamená, že syr je dehydratovaný), ktorý sa získa po vysušení syra pri teplote 105 stupňov Celzia. Najnižší obsah majú mäkké nesolené, najviac tvrdé (ementál až 70 perc.). Obsah tuku v sušine udáva množstvo čistého tuku v 100 gramoch. Napr. 100 g goudy má 50 percent sušiny a 30 percent tuku v sušine, t. j. v 100 gramoch syra je 50 gramov sušiny a asi 15 gramov čistého tuku.

SkryťVypnúť reklamu

Syr môžeme podávať takmer ku každému jedlu. Podľa európskeho jedálnička sa syr servíruje tradične ako zvláštny chod na konci jedla a to v podobe syrového taniera. Tanier by mal mať odlišné druhy syra - zvyčajne je to syr s modrou pliesňou - niva, rokfór, mäkký syr s pliesňou na povrchu ako cammembert, hermelín, tvrdý alebo polotvrdý syr - ementál, gouda, aj kozí syr. Do teplých jedál vyberajte syr podľa spôsobu, akým sa taví a či má jeho chuť v pokrme dominovať alebo len dopĺňať ďalšie príchute.

Aby syr spĺňal aj estetické kritériá, mali by sme ho vedieť aj nakrájať, pričom treba brať ohľad na tvar syra. Guľaté syry typu hermelín, plesnivec a cammembert krájame ako tortu. Syrové valčeky a ihlany krájame na plátky. Najlepšie sa krája špeciálnymi nožmi na syry, aké sú na obrázkoch:

SkryťVypnúť reklamu

1. Nožom so zúbkovaným ostrím a s otvorom v ňom krájame mäkké syry, aj syry, ktoré sa mrvia. Zahnutá vidlička na konci ostria je na napichovanie kúskov nakrájaného syra.

2. Plátkovací nôž sa používa na krájanie polotvrdých syrov na tenké plátky.

Rada pre tých, ktorí nemajú tento nôž a majú škrabku na zemiaky: môžete mať plátky syra nakrájané škrabkou.

Tvrdé syry strúhame, zmäknuté polotvrdé syry (tehla, ementál) dáme na chvíľu do mrazničky a potom krájame.

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 626
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 923
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 126
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 3 885
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 577
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 026
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 640
  1. Marcel Karvay: Bohovia kapitalizmu [Varovanie: nečítajte ak ste náchylní k existenciálnej depresii]
  2. Dalibor Eštočák: Pokora, ktorú sme stratili
  3. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  4. Alexander Hričko: SMERujeme do priepasti
  5. Imunoblog: Veľké jarné upratovanie… tela!
  6. Emil Lobotka: Ukrižuj
  7. Lukáš Čelinák: Donald Trump, EÚ a svetová obchodná vojna
  8. Jan Pražák: Já ti to do smrti neodpustím, táto!
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 818
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 475
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 712
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 546
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 398
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 948
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 513
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 186
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Marcel Karvay: Bohovia kapitalizmu [Varovanie: nečítajte ak ste náchylní k existenciálnej depresii]
  2. Dalibor Eštočák: Pokora, ktorú sme stratili
  3. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  4. Alexander Hričko: SMERujeme do priepasti
  5. Imunoblog: Veľké jarné upratovanie… tela!
  6. Emil Lobotka: Ukrižuj
  7. Lukáš Čelinák: Donald Trump, EÚ a svetová obchodná vojna
  8. Jan Pražák: Já ti to do smrti neodpustím, táto!
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 818
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 475
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 712
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 546
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 398
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 948
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 513
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 186
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu