FAZUĽA S PARADAJKOVÝM PRETLAKOM
Potrebujeme: 150 g suchej fazule, 1 cibuľa, 1 zeleninová paprika, 50 g kukurice, 100 g paradajkového pretlaku, 100 g klobásy, olej, soľ, mleté čierne korenie, cukor, ocot.
Postup: Vopred namočenú fazuľu scedíme, zalejeme vodou, mierne osolíme a uvaríme takmer do mäkka. Na oleji opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistenú pokrájanú zeleninovú papriku, pokrájanú klobásu a spolu opražíme. Vložíme do fazule, pridáme pretlak, kukuricu, podľa chuti osolíme, okoreníme a uvaríme do mäkka. Ochutíme cukrom, octom a pred podávaním ozdobíme cibuľou.
(obr. 1)
VYPRÁŽANÉ BEDLE
Potrebujeme: 6 väčších húb bedľa jedlá vysoká, soľ, hladká múka, drvená rasca, 2 vajcia, strúhanka, olej.
Postup: Očistené klobúky húb zľahka osolíme, posypeme rascou a necháme chvíľu postáť. Obalíme v hladkej múke, v rozšľahaných vajciach, v strúhanke a na rozohriatom oleji vyprážame z oboch strán. Vypražené huby uložíme na papierové obrúsky, aby vsiakol prebytočný olej.
(obr. 2)
CUKETOVÉ PLNENÉ PLACKY
Potrebujeme: 500 g cukety, 2 zemiaky, 1 vajce, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, majorán, 2 lyžice hladkej múky, olej. Plnka: 100 g sterilizovanej bielej fazule, 3 dl leča, soľ, cesnak.
Postup: Očistené, dužiny zbavené cukety postrúhame na jemnom strúhadle spolu s očistenými zemiakmi. Pridáme vajce, pretlačený cesnak, múku, osolíme, okoreníme, ochutíme majoránom a premiešame. Z cesta pečieme na oleji placky. Placky uložíme na taniere a naplníme plnkou. Podávame teplé. Plnka: Na troche oleja zohrejeme sterilizovanú fazuľu, pridáme lečo, pretlačený cesnak a osolíme.
(obr. 3)
KELOVÉ KARBONÁTKY
Potrebujeme: 200 g bravčového mäsa, 30 g cibule, 50 g slaniny, soľ, majorán, mleté čierne korenie, 400 g kelu, 2 vajcia, strúhanka, olej.
Postup: Kel dobre umyjeme, v slanej vode uvaríme, necháme odkvapkať a spolu s mäsom, slaninou a cibuľou zomelieme. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, majorán, vajcia a strúhanku. Z masy formujeme karbonátky, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame na oleji z oboch strán. Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.