vôbec jesť alebo ak áno, koľko ich môžeme zjesť bez rizika? Vajcia sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a niektorých vitamínov, lenže obsahujú aj značné množstvo cholesterolu. Ak ich zjeme viac - a niektorí nimi na praženicu nešetria, keď si ju pripravia z piatich až desiatich - môže hladina cholesterolu v krvi stúpnuť.
Negatívny vplyv cholesterolu zmenšujú fosfolipidy a vitamín E, ktorý je v žĺtku. Aj napriek tomu je nadmerná konzumácia vajec škodlivá, lenže úplne sa ich zriecť netreba. Patria do zdravej výživy, veď dopĺňajú zásobu niektorých vitamínov.
Tak, ako všetky potraviny, ktoré by mohli mať negatívny dopad na naše zdravie, používajme v kuchyni s mierou a uvážlivo. Napr. ak máme mierne zvýšenú hladinu cholesterolu (5,3 - 6,5 mmol/l) nemali by sme skonzumovať viac než dva žĺtky týždenne. A to je väčšinou dávka, ktorá pokrýva prípravu pokrmov - pridávame ich do cesta, prívarkov, polievok. Ak máme ešte vyššiu hladinu, stačí jedno vajce týždenne. Je aj také riešenie, že napr. na obložené chlebíčky nedávame celé natvrdo uvarené vajce, ale iba bielok a vtedy žiadne zdravotné riziko nehrozí.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.