kovovým kotúčom, na obvod ktorého je viazaný diamantový bort určitého zrnenia. Podľa spôsobu väzby diamantového zrna rozlišujeme niekoľko typov diamantových rezacích kotúčov.
Nabíjané kotúče sa zhotovujú tak, že do obvodu medeného alebo železného kotúča plechu hrúbky 0,2 2,5 mm sa vyfrézujú alebo oceľovou čepeľou nasekajú drobné zárezy. Do zárezov sa vtiera diamantový bort zmiešaný s vazelínou na hustú kašu. Záseky sa potom zaklepávajú kladivkom alebo sa zavalcujú. Pri rezaní týmto kotúčom sa kov na obvode kotúča odbrusuje a vyčnievajúce zrná diamantu svojimi hranami rozrušujú rezaný materiál. Výhodou nabíjaných rezacích kotúčov je, že pracujú s minimálnym množstvom diamantového bortu a dajú sa zhotoviť aj individuálne v akomkoľvek priemere. Pri rezaní je nutné chladiť nabíjané kotúče petrolejom, naftou alebo ľahkým olejom. Chladenie vodou pri nabíjaných kotúčoch nepostačuje, diamantové zrno stráca reznú účinnosť a kotúč nereže.
Málo užívanou konštrukciou diamantového rezacieho nástroja je kotúč pinsovaný. Pinsy sú krátke tyčinky (stĺpiky) s priemerom 1 - 2 milimetre, vyrobené spojením diamantového bortu kovovou väzbou. Zasadzujú sa do predvŕtaných otvorov na obvode kotúča.
Najužívanejšou konštrukciou diamantového rezacieho nástroja je kotúč so súvislou alebo prerušovanou rezacou vrstvou na obvode kotúča, vytvorenou spekaním diamantového bortu s bronzom pod tlakom (tzv. kotúče sintrované), alebo je diamantový bort viazaný do kovovej vrstvy vytvorenej galvanickou cestou. Tieto rezacie kotúče je možné chladiť aj vodou.
Optimálna obvodová rýchlosť diamantových rezacích nástrojov je 20 až 30 m/sek. Rezací stroj musí mať robustnú konštrukciu vylučujúcu chvenie a osadený rezací kotúč nemá mať na obvodu väčšiu hádzavosť než 0,02 milimetra.
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.