čo hovoria a čo sa vedeckým bádaním zistilo, lykopén je hotový zázrak. Toto rastlinné farbivo má schopnosť udržiavať v medziach voľné radikály, ktoré robia všetko, aby nás dráždili degeneračnými chorobami.
Lykopén skúmajú vedci len desať rokov, ale už za toto výskumne krátke obdobie stačil odhaliť svoje dobročinné pôsobenie. Napríklad z jednej z prác vyplýva, že jedenie rajčín aspoň jedenkrát za týždeň znižuje riziko rakoviny hltana až o 40 percent! Z inej štúdie zas vyplýva, že paradajky ochraňujú náš organizmus pred rakovinou žalúdka. Ale ani to ešte nie je všetko: pribúda čoraz viac dôkazov o tom, že ľuďom, ktorí jedia veľa rajčín sa vyhýba rakovina krku, mechúra a kože. V Rusku lykopénom bojujú proti chorobám z ožiarenia.
Ako ukázali posledné výskumy, toto farbivo svojim antioxidačným pôsobením výdatne znižuje hrozbu rakoviny prostaty. Práce Helmutha Siesa a jeho kolegov z univerzity Heinricha Heineho v Düsseldorfe dokazujú čosi neuveriteľné, a to, že organizmus oveľa lepšie využíva lykopén z pretlakov ako z čerstvých plodov rajčín! Dve ženy a traja muži dobrého zdravia vo veku od 25 do 39 rokov sa na tri dni zriekli ovocia a zeleniny a na štvrtý deň dostali raňajky skladajúce sa zo 400 g čerstvých rajčín, 15 g kukuričného oleja a 100 g chleba. Zapili to čiernou kávou a vodou. Po dvoch týždňoch všetko zopakovali, ale rajčiny nahradili 40 g rajčinového pretlaku. Šesť hodín po každom jedle vedci odoberali dobrovoľníkom krv na analýzu. Čo sa dokázalo? Po zjedení pretlaku bola koncentrácia lykopénu v krvi 1,9 až 2,5 násobne vyššia ako po zjedení čerstvých rajčín! Ešte väčší (až štvornásobný) bol rozdiel v jeho celkovom prijímaní organizmom. Tieto výsledky boli rovnaké ako dávnejšie pozorovania, ktoré robili na Harvardovej škole verejného zdravia. Podľa výsledkov týchto výskumov strava bohatá na rajčinovú omáčku z pretlaku znižuje rakovinu prostaty. Prečo sú pretlaky účinnejšie ako surové plody?
Siesova skupina pripúšťa, že mechanické rozbíjanie rastlinných buniek počas pasírovania rajčín môže uvoľňovať viac karotenoidov, ktoré sa rozpúšťajú v tukoch, akým je rastlinný olej. Zrejme rovnaký efekt ako pasírovanie dáva aj varenie rajčín. Vedci zistili, že pitie prihriatej rajčinovej šťavy s malým množstvom kukuričného oleja zdvoj- až strojnásobuje koncentráciu lykopénu v krvi. K tomu nedošlo pri pití surovej rajčinovej šťavy. Gram šťavy obsahuje najmenej trikrát viac tejto cennej zlúčeniny ako plátok rajčiaka a asi 50 percent viac ako gram pretlaku. Ale šťava sa ukázala ako relatívne horší dávkovať lykopénu do krvi. Môže to však vyplývať z toho, že rajčinová šťava sa zriedkavo pije s olejom, ktorý môže byť nevyhnutný pre jej osvojenie si organizmom. Keď však lykopén organizmus už absorbuje, zaručuje mu účinnú ochranu. tlmiac reakcie, ktoré biologicky devastujú organizmus. Žiaľ, táto spojitosť existuje okrem rajčín len v málo produktoch.
Ružové grepy, čerstvá papája, surová guáva, melóny, obsahujú veľa lykopénu podobne ako plátky čerstvého rajčiaka. Aj surové moruše a postrúhané plátky ruže sa nemôžu sťažovať na jeho nedostatok. Treba sa iba naučiť jesť melón s olejom.
Autor: N/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.