Papriková polievka s kukuricou
Potrebujeme: 3 farebne pomiešané papriky, 300 g bravčového mäsa, 1 liter zeleninového vývaru, 1 cibuľu, 50 g oleja, 500 g sterilizovanej kukurice, 2 čajové lyžičky maizeny, pažítku, kyslú smotanu, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Papriku umyjeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame na širšie pásiky. V hrnci, v ktorom budeme variť polievku, rozohrejeme 20 g oleja, opražíme na ňom papriku, potom ju zalejeme bujónom a na miernom ohni ju varíme asi 15 minút. Zvyšok oleja dobre rozohrejeme na panvici, mierne na ňom opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme umyté, osušené , na kocky pokrájané mäso a opečieme dohneda. Do polievky pridáme kukuricu, mäso a uvaríme do mäkka. Potom primiešame vo vode rozmiešanú maizenu a smotanu a necháme prevrieť.
(obr. 1)
Štefanské karbonátky
Potrebujeme: 150 g bravčového mäsa z pliecka, 150 g hovädzieho predného mäsa, 50 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 žemľu, soľ, mleté čierne korenie, majorán, 2 vajcia, 100 g strúhanky, 60 g hladkej múky, 0,5 dl mlieka, 1 natvrdo uvarené vajce, olej na vyprážanie.
Postup: Mäso umyjeme a spolu zomelieme, pridáme žemľu namočenú v mlieku a dobre vyžmýkanú. Zmes osolíme, okoreníme, dáme vajce a strúhanku. Všetko spolu dobre premiešame. Vytvarujeme karbonátky, do každej zatlačíme štvrtinu uvareného vajca. Obalíme v múke, vajci a strúhanke. Nakoniec valčeky opražíme v rozpálenom tuku.
(obr. 2)
Miešaný zeleninový šalát
Potrebujeme: 200 g mrkvy, 100 g zeleru, 200 g rajčiakov, 100 g zeleninovej papriky, zelenú petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, šťavu z citróna, štipku cukru a soli.
Postup: Koreňovú zeleninu nastrúhame na jemné rezance. Zeleninovú papriku zbavíme jadrovníka a narežeme na pásiky, očistené rajčiaky nakrájame na kocky. Všetko posolíme, ochutíme citrónovou šťavou, premiešame a na jednu hodinu uložíme do chladničky. Pred podávaním posypeme nadrobno pokrájanou zeleninovou petržlenovou vňaťou.
(obr. 3)
Mriežkovaný tvarohový koláč
Potrebujeme: 250 g hladkej múky, štipku soli, 110 g práškového cukru, 250 g masla, 4 žĺtky. Plnka: 170 g tvarohu, 160 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 polievkové lyžice smotany, strúhanú citrónovú kôru, 40 g hrubej múky, 300 g odkôstkovaných čerešní, 60 g orechov, 3 bielky.
Postup: Na dosku preosejeme múku, primiešame štipku soli, pridáme práškový cukor, strúhané maslo a žĺtky. Vymiesime hladké cesto. Z cesta odkrojíme jednu tretinu. Zvyšné cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu. Potom ho na plech preložíme a navrstvíme tvarohovú plnku. Z odloženého cesta vyšúľame dlhé rezance, ktoré poukladáme v tvare mriežky na koláč. Koláč potrieme vajcom a upečieme vo vopred vyhriatej rúre. Plnka: Tvaroh pretrieme cez sito, potom ho vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, strúhanou citrónovou kôrou, smotanou, múkou a pokrájanými čerešňami. Nakoniec pridáme posekané orechy. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a opatrne ho primiešame k tvarohu.
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.