môžeme dať naklíčiť sóju, šošovicu, pšenicu a iné obilniny. Musia to byť chemicky neošetrené semienka. Premyjeme ich vodou a necháme namočené 4 - 8 hodín. Potom ich dáme na sito z umelej hmoty a položíme na okrej hrnca, v ktorom je iba málo vody, na udržanie vlhkej atmosféry. Hrniec dáme v kuchyni na teplé miesto a semienka na stole 2 - 3 krát denne zavlažujeme vlažnou vodou. Za 3 - 5 dní sú naklíčené a môžeme ich jesť. Samozrejme surové, lebo teplom by sme ich znehodnotili.
Pri naklíčovaní dávame pozor, aby semená neboli ponorené do vody, lebo by sa "utopili". Potrebujú veľa vlhkého vzduchu.
Klíčkami obohatíme rôzne šaláty - ako zálievku používame ovocný ocot napr. jablčný alebo vinný, olivový alebo iný panenský (za studena lisovaný) olej a do nápoja pridáme lístky čerstvých byliniek.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.