Prof. Ing. Alojz VEREŠ, DrSc.
Záhradkár niekedy nie je spokojný s krami viniča, ktoré vysadil. Príčinou môže byť nesprávne deklarovaná odroda pri kúpe sadenice, fyziologické defekty - spŕchanie kvietkov, slabá odolnosť voči chorobám, trvale neuspokojivá úroda hrozna alebo iné nevyhovujúce vlastnosti. Ani takéto rastliny však nemusíme likvidovať, dajú sa preštepiť, nahradiť inou vhodnou odrodou. V rodiacom vinohrade preštepujeme počas vegetačného pokoja pred pučaním, alebo v čase vegetácie - za zelena.
Vhodné obdobie na štepenie viniča za zelena je relatívne krátke, trvá od konca mája do konca júna, kedy letorasty majú 0,30 metra a viac. Vtedy časť letorastu pôvodnej odrody - podpník a zelený vrúbeľ naštepovanej želanej odrody už dostatočne vyzreli, sú preto vhodné na štepenie. Nemajú byť mäkké ani zdrevnatené, pri ohnutí sa nesmú zlomiť. Drevo na priereze je bledozelenej, dreň tmavozelenej farby. Ďalším znakom vyzretosti sú zálistky. Ak má zálistok 1 až 2 listy, vrúbeľ z tejto časti letorastu je najvhodnejší. S pribúdaním ďalších listov sa stáva nevhodným na štepenie. Na odrodách, ktoré netvoria zálistky posudzujeme vrúbeľ hmatom. Miesto vhodné na štepenie je medzi zdrevnatenou a mäkkou časťou letorastu, medzi 3. až 5. kolienkom od vrcholu letorastu. Preštepovať môžeme aj letorasty zo spiacich púčikov na kmeni. Štepia sa vo výške 0,4 metra až 1,2 metra od povrchu pôdy.
Preštepujeme viacerými spôsobmi. Najčastejšie je štepenie nad kolienkom - nódiom, do rázštepu v kolienku, spojovanie letorastu s vrúbľom v kolienku či v internódiu, alebo v internódiu vklinením vrúbľa. Všetky spôsoby sú pre ujatosť rovnocenné, ak ich urobíme precízne. Na jednom kre môžeme zaštepiť aj viac letorastov.
Štepenie začíname zrezaním letorastu 50 milimetrov nad kolienkom a rozrezaním (žiletkou) až po kolienko. Z kolienka odstránime list, zálistok aj úponok. Na vrúbli ponecháme zálistok, úponok alebo polovicu listovej čepele. Vrúbeľ nad púčikom skrátime na 40 milimetrov, tesne pod púčikom ho klinovito upravíme, hlboko zasunieme do rozštiepeného letorastu a vodotesne upevníme páskou či bužírkou z PE. Do ukončenia vegetácie letorast vyzreje. Na zimu miesto štepenia odporúčame obaliť papierom. Štep prináša úrodu hrozna už v nasledujúcom roku.
Autor: MVDr. Mária INŠTITORISOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.