tela mäso pochádza, ako aj od jeho kuchynskej úpravy. Pravdou je, že na kvalitu morčacieho mäsa výrazne vplýva tiež plemenná príslušnosť zvieraťa.
Všetky plemená moriek pochádzajú od spoločného predka - morky divej, ktorá má bronzovočiernu farbu peria. Ešte aj dnes sa hodne vyskytuje v lesoch Severnej Ameriky. Na Slovensku sa chová v oborách podobne ako lovná pernatá zver.
Šľachtiteľskou prácou sa získali plemená v bielom, hnedom, strakatom a bronzovom perí. Asi pred piatimi rokmi začal nitriansky podnik Branko produkovať pre drobnochovateľov vyšľachtenú bronzovú morku. Spočiatku bol o túto morku veľký záujem, pretože bola prispôsobivejšia a menej náročná na krmivo, ale keďže jej mäso vykazovalo horšie chuťové vlastnosti, chovatelia opäť prešli na chov moriek v bielom perí.
Túto skupinu, ako jedno z najstarších plemien prezentuje morka viržínska. Znáša od 50 do 80 vajec s priemernou hmotnosťou 80 gramov. Mladý moriak zaradený do plemenitby má vážiť 7 kilogramov, morka 4 kilogramy. V našich chovateľských podmienkach sa však málokedy podarí dosiahnuť tieto parametre, aj to zväčša na úkor telesnej harmónie. Súvisí to s náročnosťou na krmivo a menšou prispôsobivosťou našim klimatickým podmienkam.
Biele perie má aj morka beltsvilská, ktorá je vhodná do drobnochovateľských podmienok. Zaraďuje sa medzi tzv. brojlerové typy, ktorých trup po opracovaní zostáva na pekáči vcelku.
Uvedenú skupinu dopĺňa morka biela širokoprsá. So spomenutými plemenami dala základ k vytvoreniu hybridných kombinácií, ktoré v rôznych líniách už niekoľko desaťročí dobýjajú svet.
Morky sa vo svete šľachtia najmä v Anglicku, Kanade a v USA. Patentovaných je niekoľko hybridných kombinácií stredne ťažkej a ťažkej hmotnosti. Určené sú najmä pre intenzívne chovy. Dobre sa uplatňujú aj v malých chovoch, kde však nedosahujú také úžitkové parametre ako v klimatizovaných halách pri riadenom kŕmení podľa veku a pohlavia. Jatočné zvieratá sú určené na porciované spracovanie. Aj slovenskí šľachtitelia priložili ruku k dielu a v roku 1976 vznikol štvorlíniový hybrid Ivagal, ktorý ale už prekonali produkčnejšie typy moriek v bielom perí.
Autor: Ing. Peter ORSZÁG
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.