Doc. Ing. Zoltán BEDRNA, DrSc.
Horčík je nevyhnutnou zložkou listovej zelene chlorofylu, bez ktorého nie je možná fotosyntéza vo väčšine rastlín. Okrem toho zohráva významnú úlohu v metabolizme glycidov, bielkovín, tukov a pri syntéze nukleových kyselín. Pôsobí na príjem a transport fosforu v rastlinách a zúčastňuje sa delenia buniek, opeľovania, tvorby semien i plodov.
Nedostatok horčíka vo výžive rastlín sa prejavuje etiolizáciou, teda žltnutím až vybielením listov. Ich bledozelené sfarbenie však signalizuje nielen deficit tohto prvku, ale aj dusíka a vápnika. Navyše sa objavuje aj pri nadbytku uhličitanov, pri zamokrení pôdy a ochorení rastlín žltačkou. Nedostatok dusíka sa prejavuje rovnomerním zožltnutím všetkých listov, mladých aj starých, zatiaľ čo pri vápniku je charakteristické vybielenie vrcholov rastlín a mladých listov, pričom staré listy ostávajú zelené. Pri nedostatku horčíka zožltnú iba staršie listy, pričom ich žilnatina ostáva zelená a len medzižilové priestory sú vybielené. Na mladých listoch pozorujeme iba slabé mramorovanie bledozelenej a zelenej farby.
Nedostatok horčíka v rastlinách sa prejavuje aj oneskoreným kvitnutím, malými a slabo vyfarbenými plodmi nevýraznej chuti. Úroda úžitkových rastlín je nízka a pri listovej zelenine aj nekvalitná. Kvety ruží a okrasných rastlín sú malé a slabo vyfarbené.
K rastlinám najviac citlivým na nedostatok horčíka patria zemiaky, kapusta, vinič, egreš, jabloň a čierne ríbezle. Indukovaný nedostatok horčíka kvôli nadbytku uhličitanov vápnika v pôde pozorujeme aj na zeleri, uhorke, rajčiaku, slnečnici, karfiole, broskyni, maline, ostružine, čerešni, kapucínke, pelargónii, rudbekii a mnohých ďalších úžitkových aj okrasných rastlinách. V týchto prípadoch často pomôžu postreky rastlín 2- až 3-percentným roztokom síranu horečnatého počas celej vegetácie rastlín.
Okrem karbonátových pôd pozorujeme poruchy vo výžive rastlín súvisiace s horčíkom aj na kyslých piesočnatých pôdach Záhoria. Vtedy sa odporúča k vápneniu týchto pôd použiť mletý dolomit alebo dolomitický vápenec.
Lokálne v okolí našich magnezitových závodov sa objavujú poruchy vo výžive rastlín z nadbytku horčíka v pôde, ktorý zapríčiňujú úlety z pálenia rudy na slinok na výrobu žiaruvzdorných šamotových tehál. Pôvodná pôdna reakcia pH 5,5 až 6,5 sa zmenila na pH 8,5 až 9,5. Nadmerný príjem horčíka rastlinami znamená spomalenie ich rastu a poškodenie koreňov. Staršie listy viniča a sliviek trpia pre indukovaný nedostatok draslíka okrajovým hnednutím a nekrózou. Po konzumácii takýchto rastlín trpia ľudia aj zvieratá poruchami trávenia a laxáciou (preháňanie).
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.