dobrého šalátu je dobrá svieža zelenina, jeho životom je dobrý nálev."
Tajomstvo chutného šalátu je naozaj vo vhodnom náleve, nie však pozostávajúcom iba z vody, octu a soli. Dôležitý je olej, najlepšie slnečnicový, ktorý má neutrálnu chuť a obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a rozpúšťa vitamín A, chilli paprička - označuje sa ako kayenské korenie, bylinkové korenie. Používa sa najmä v Taliansku a Francúzsku ako provensálske korenie. Je zmiešané z bazalky, tymianu, rozmarínu, estragónu, majoránky, Taliani používajú v hojnej miere šalviu a oregano. Pre našu kuchynu sú vhodné nálevy okorenené cibuľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou, pažítkou, mletým čiernym korením, horčicou, estragónom, chrenom.
Nálevy by sme mali pripravovať s nízkou energetickou hodnotou bez majonézy a smotany, s malým množstvom oleja, mali by byť chutné a zároveň pikantné. Keď nimi zalejeme šalátovú zmes, táto kupodivu dosť stlmí pikanntú chuť nálevu. Všetky prísady nálevu zmiešame a ochutíme skôr, než šalát zalejeme. Dodatočne by sme nemali šalát koreniť, lebo vyžaduje premiešanie, čím sa poruší konzistencia a vzhľad.
Základný nálev
Potrebujeme: 40 g posekanej cibule, 5 lyžíc vody, 20 g slnečnicového oleja, 4 lyžičky octu, soľ, mleté čierne korenie, posekaná petržlenová vňať.
Postup: Všetko spolu zmiešame.
Nálev s jogurtom
Potrebujeme: 250 g jogurtu, 2 lyžice vody, 1 lyžica citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, posekaná petržlenová vňať alebo pažítka.
Postup: Všetko spolu zmiešame.
Francúzsky nálev
Potrebujeme: 60 g slnečnicového alebo olivového oleja, 4 lyžice octu, 4 lyžice prírodného bieleho vína, pár kvapiek neenergetického tekutého sladidla, štipka mletej sladkej papriky, štipka mletého čierneho korenia, soľ a petržlenová vňať.
Postup: Všetky suroviny zmiešame. Na obmenu môžeme pridať 1 rozotretý strúčik cesnaku, štipku mletej štipľavej papriky a nadrobno posekanú petržlenovú vňať. Na hlávkový šalát používame francúzsky nálev s pridaním malého množstva postrúhaného rokfortu (Niva). Na mäsové šaláty pridávame aj postrúhaný chren. Francúzsky nálev možno miešať aj s majonézou a kečupom.
Taliansky nálev
Potrebujeme: 5 lyžíc vína, 4 lyžice vínneho octu, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice kečupu, štipka rozmarínu, 1 strúčik roztlačeného cesnaku, 60 g cibule pokrájanej nadrobno, 20 g slnečnicového oleja.
Postup: Všetko zmiešame. Vhodný na hlávkový a rajčiakový šalát.
Nálev na ovocný šalát
Šaláty z ovocia ochucujeme jemnejšími nálevmi: namiesto octu použijeme citrónovú šťavu, pridávame oriešky, hrozienka, cukor, sladkú smotanu, karamel, víno a i. Výborne chutia s jogurtom.
Autor: Nálevy na šaláty
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.