uhorky, 50 g tvrdého syra, čierny chlieb.
Postup: Rajčiaky sparíme vriacou vodou, olúpeme, pokrájame, zalejeme vodou alebo mäsovým vývarom z kurčaťa, alebo kuracích drobkov, osolíme, pridáme klinček, celé čierne korenie, rozmočený Solamyl a uvaríme tak, aby sa rajčiaky rozvarili. Nakoniec pretrieme cez sito a osladíme. Podávame s posekanými šalátovými uhorkami, s tvrdým syrom a čiernym chlebom pokrájaným na malé kocky.
(obr. 1)
Dusené bravčové s rajčiakmi, kukuricou a baklažánmi
Potrebujeme: 200 g bravčového bôčika, 200 g bravčového mäsa z pliecka, soľ, mleté čierne korenie, 1 cibuľu, 50 g masti, 200 g baklažánu, 1 kukuricu, 2 rajčiaky, 30 g hladkej múky, mäsový vývar alebo voda, 1 lyžičku kečupu, 2 dl kyslej smotany, zelená petržlenová vňať.
Postup: Bôčik a pliecko pokrájame na kocky, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Cibuľu posekáme na drobno, speníme na masti, pridáme pokrájané mäso a za stáleho miešania prudko opečieme. Potom pridáme olúpaný a pokrájaný baklažán, zrnká uvarenej kukurice a olúpané pokrájané rajčiaky, zahustíme múkou opraženou nasucho a uvaríme do mäkka. Počas varenia podľa potreby podlievame vývarom alebo vodou. Nakoniec ochutíme kečupom, primiešame kyslú smotanu a posypeme nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou.
(obr. 2)
Jahňacina na severský spôsob
Potrebujeme: 600 g jahňacieho pliecka, 250 g ružičkového kelu, 250 g zemiakov, 1 lyžicu worcesterskej omáčky, 1 lyžicu sójovej omáčky, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, olej, soľ.
Postup: Jahňacie mäso pokrájame na kocky a opražíme na oleji. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, mleté čierne korenie, osolíme a podusíme. Keď je mäso polomäkké, pridáme očistené, na kocky pokrájané zemiaky a ružičkový kel, worcesterskú a sójovú omáčku. Udusíme do mäkka. Keď je všetko mäkké, primiešame cesnak rozotretý v soli, podľa potreby podlejeme vývarom a krátko povaríme. Podávame s čiernym chlebom.
(obr. 3)
Krokety s hráškom
Potrebujeme: 1 balíček Zemiakových placiek v prášku, 3 dl vody, 1 vajce, 4 lyžice sterilizovaného hrášku, olej na vyprážanie.
Postup: Zmes na zemiakové placky dáme do misy, pridáme vodu, vajce, odkvapkaný hrášok a všetko spolu premiešame. Necháme chvíľu postáť. Lyžicou vykrájame malé kúsky, ktoré na pomúčenej doske tvarujeme na ploché krokety a v panvici na rozpálenom oleji z obidvoch strán opečieme.
(obr. 4)
(som)
Autor: Studená rajčiaková polievka
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.