Vinič je už vo fenologickej fáze kvitnutia. Dobré podmienky na kvitnutie vytváral pestovateľ zabezpečením živín v dostatočnom množstve a pomere.
V tomto roku sa kvitnutie viniča oneskoruje asi o 5 až 6 dní, obdobie kvitnutia bude v širšom rozpätí. V dôsledku nestálosti počasia môže vinič kvitnúť 6, 14 aj viac dní. Na posun a predlžovanie tohto obdobia vplývajú vyššie atmosférické zrážky, nižšie teploty vzduchu, veľkosť zatienenia povrchu kra a podobne. Aj v rokoch s normálnym priebehom poveternostných faktorov ovplyvňuje kvitnutie variabilita ekologických, najmä polohových a pôdnych pomerov, biologických vlastností odrôd, typ rezu, zaťaženie krov púčikmi či pomer starého a mladého dreva na kre. Predstihový alebo posunutý termín vinič vie eliminovať v nasledujúcich fázach za predpokladu optimálneho počasia.
Dĺžku a priebeh kvitnutia pestovateľ neovplyvní, čiastočne však môže zlepšiť podmienky znížením počtu súkvetí rezom. Čím je súkvetí na kre viac, tým dlhšie bude kvitnúť. Nepriamo tak môže urobiť aj presvetlením krov. Fyziologické procesy kvitnutia - opelenie a oplodnenie kvietkov sa v našich podmienkach uskutočňujú v druhej dekáde júna.
Znalosť opeľovania umožňuje záhradkárovi kvietky doopeľovať. Peľ z peľnice sa vysypáva na bliznu toho istého kvetu, odkiaľ sa rozptyľuje a opeľuje kvety v súkvetí. Pre dobré odkvitnutie sú dôležité priemerné denné a nočné teploty, ich minimá a maximá. Vysoké ani nízke teploty neprospievajú. V našich podmienkach vinič najčastejšie kvitne pri teplotách od 15 oC do 23 oC, nemusia byť však absolútne zhodné s optimálnymi teplotami pre kvitnutie. Pri nízkych teplotách, za daždivého počasia oplodnenie nastáva vlastným peľom "pod čiapočkou". Vtedy dochádza k nedokonalému oplodneniu a spŕchnutiu kvietkov, spomaleniu rastu bobúľ (hráškovatenie) a napokon k prerieďovaniu strapcov. Kvietky sa dajú doopeliť. Peľ sa strasie na sklenenú misku a štetcom sa nanáša na ďalšie súkvetia.
Prof. Ing. Alojz VEREŠ, DrSc.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.