Je koza skutočne takým ekonomickým producentom mlieka, ako sa všeobecne o nej hovorí?
I. F., Ivanka pri Nitre
- V našich podmienkach máme len dvoch producentov mlieka - kozu a kravu. Ak chceme porovnávať ekonomické ukazovatele výroby mlieka týchto druhov zvierat, vodidlom nám nemôže byť množstvo pôdoja, ale všeobecne uznávaná veličina - mliečny tuk. V tomto prípade môžeme hodnoty tuku porovnávať len podľa údajov v odbornej literatúre.
Priemerný obsah tuku v mlieku kôz je 3,56 percenta, čo zodpovedá laktačnej produkcii za rok 36,60 kilogramu. Výkyvy v percentuálnom obsahu počas laktácií sú malé. Ak chceme zistiť mliekovú úžitkovosť kôz, musíme uvedenú hodnotu prepočítať na 100 kilogramov živej hmotnosti. Je to asi 1 870 kilogramov mlieka, oproti pôdoju 675 kilogramov mlieka na 100 kilogramov živej hmotnosti kravy, pri prepočte na dlhodobú priemernú úžitkovosť. Pri porovnaní "hrubých" čísel je relatívna úžitkovosť kôz 3,6-krát vyššia než kráv. Uvedený poznatok sa dá doplniť ešte o ďalšie ekonomické hodnotenie, napríklad pri výpočte nákladov na produkciu kilogramu mlieka. Opäť musíme vychádzať z prepočítavacieho koeficientu. Rastlinná hmota, ktorú spasie krava z hektára lúk, postačí na rovnaké obdobie pre päť až sedem kôz. Pri ďalšom porovnávaní by sme došli k záveru, že efektívnosť výroby mlieka je vyššia v chove kôz.
Ing. Peter ORSZÁG
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.