Zároveň však musia slovenské cukrovary ako aj pestovatelia cukrovej repy očakávať veľký tlak jeho dovozov z tretích krajín.
Navyše je tu riziko, že ak domáce cukrovary nedostatočne zvládnu tlak na zvyšovanie efektívnosti ich nadnárodný vlastníci z Nemecka či Francúzska môžu presunúť pridelené slovenské výrobné kvóty do iných efektívnejších oblastí únie. "K zlacneniu cukru na pultoch obchodov určite príde. Nám totiž komisia doterajšie intervenčné ceny výrazne znižuje. Je však ale otázne či to potom do takej istej miery premietne do cien pre spotrebiteľov aj obchodná sféra," hovorí zástupca vedenia Slovenského cukrovarníckeho spolku Róbert Straka. Niektoré vyjadrenia až o 40-% zlacnení cukru sú podľa neho prehnané. Garantovaná cena cukru sa totiž má v najbližších troch rokoch znížiť o 33 % na 421 eur/t a cena cukrovej repy má klesnúť dokonca až o 37 % na 27,4 eur/t. Straka pritom upozorňuje, že v reformnom návrhu chýbajú doterajšie ochranné opatrenia voči dovozom dotovaných prebytkov cukru z tretích krajín. "Svetová cena prebytkov je len na úrovni asi 250 eur/t. Budú sa sem dovážať prebytky," hovorí Straka.
O vysokej nákladnosti celého systému únie svedčí aj ten fakt, že v najnovšej kampani 2004 až 2005 budú slovenskí cukrovarníci podľa Straku vyrábať kilogram cukru o asi 10 Sk drahšie ako tomu bolo doteraz. Za tonu repy totiž budú musieť pestovateľom repy podľa doterajších pravidiel EÚ platia už až 1 800 až 1 900 Sk. Po zmenách presadzovaných Európskou komisiou to už ale bude 900 až 1 100 Sk. Slovenským cukrovarníckom vadí, že k reforme prichádza hneď po rozšírení únie. "Vadí nám, že po májovom rozšírení únie tak teraz budeme môcť využívať doterajšie výhody cukorného režimu len jedinú kampaň a od roku 2005 už príde k zmenám. Kandidátske krajiny čakali, že dostanú čas na stabilizáciu. Hektárové výnosy slovenských pestovateľov repy na úrovni zhruba 42 t/ha totiž ešte stále zaostávajú za priemerom únie o 10 t/ha," hovorí Straka. Riziko presunu slovenskej výroby cukru do iných krajín vyplýva z toho, že reforma ráta aj s voľným prenosom pridelených produkčných kvót medzi podnikmi v rôznych členských krajinách.
Reforma predstavená komisiou ráta aj so 16-% poklesom terajších produkčných kvót a v celej EÚ tak majú dosahovať už iba 14,6 milióna ton. Slovenská kvóta výroby pre tuzemský trh by sa tak mala zredukovať z terajších 190 na asi 160 tisíc ton. V EÚ sa pritom očakáva, že cukrovary začnú rýchlo krachovať hlavne v južnejších krajinách pri Stredozemnom mori, ktoré majú menej vhodné podmienky na rozvoj repárstva. K tomu má dôjsť aj napriek tomu, že komisia bude producentom repy refundovať až 60 % ich finančných strát zo znižovania garantovaných cien. Celkovo chce na to vyčleniť až takmer 2,3 miliardy eur, z čo má Slovensko získať asi 1,2 miliardy Sk.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.