zistení, že sme pribrali. Pritom by stačilo zvyknúť si na menšie porcie a nie dať si večer pred spaním dve-tri dávky, ktoré sme cez deň vynechali pre nedostatok času. Čo keby sme si vzali príklad od Francúzov, ktorí denne jedia syry aj mastné croissanty so sladkou smotanou? Z nich má nadváhu iba 7 percent obyvateľov (u Američanov 22 percent). Skupina francúzskych a amerických vedcov zistila, že pracujúci zjedia viac tuku, ale majú menší príjem kalórií ako Američania, lebo jedia menšie porcie. Nemusíme však chodiť až do Francúzska, príklad v stravovacej disciplíne, či režime máme dosť aj v našich podmienkach. Napríklad športovcov, ktorí si dopĺňajú zásoby energie pred aktivitou aj počas nej vhodnou stravou a nájpojmi. Ľudia so sedavým zamestnaním a minimálnym pohybom by mali vedieť, že organizmus potrebuje dôležité živiny aj pre duševnú činnosť, preto nemá význam hladovať. Dietológovia zistili, že pre udržanie duševnej sviežosti treba medzi hlavnými jedlami zjesť dve malé jedlá - prvé okolo deviatej až jedenástej doobeda a druhé medzi pätnástou až šestnástou hodinou. Na desiatu je vhodný napr. banán, jablko s krehkým chlebíkom, trošku műsli alebo jogurt. Samozrejme, nesmieme zabúdnúť na primerané množstvo vody.
Autor: Pripravila: Soňa MAKAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.