udržaním kvality. Mnohí si po skúsenostiach z predchádzajúcich suchých rokov vykopali studňu. V zimných a jarných mesiacoch sa dá využiť aj na skladovanie zeleniny (snímka). Na dne umelohmotných vedier vyvŕtam päť až desať otvorov s priemerom približne 10 milimetrov tak, aby sa odparená voda z krytu studne nedržala vo vedre, ale odtiekla. Zeleninu poukladám do vedier, ktoré zavesím na vytvarované drôty (roxory) na studničnú skruž. Aby vedrá nevypadli, háčik na spodku drôtu pretočím do tvaru slimáka, čím vznikne poistka. Vedrá musia mať kovové držiaky (nie umelohmotné), aby sa nezlomili pod záťažou ani pri manipulácii. Pre udržanie čistoty a vhodnej klímy som studňu prikryl sklopným vekom v tvare polmesiaca, ktoré je fixované na závesoch.
V studni sa dá urobiť zásoba zeleniny pre štvorčlennú rodinu na dva až tri mesiace. Keď sa minie, doplním ďalšiu zeleninu, ktoré uskladňujem v klasickej hrobli. Niekoľkoročné skúsenosti mi ukazujú, že takýmto spôsobom sa dá kvalitná zelenina udržať v dobrej kvalite do apríla až mája.
Autor: Ing. Emil CVÍČELA
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.