V zahraničnej literatúre som sa dočítal, že k zlacneniu chovu králikov môže prispieť aj skrmovanie gaštanov a žaluďov. Je to pravda?
I. M., Príbovce
- Dá sa povedať, že u nás je skrmovanie týchto plodov zaznávané, ale v iných krajinách ide o bežné suroviny, ktoré spestrujú kŕmnu dávku. Chovatelia králikov by si ich preto mali nasušiť do zásoby na zimu.
Gaštany obsahujú 80 percent stráviteľných látok, žalude až 90 percent. Podávame ich vo forme šrotov. Aby nemali horkú chuť, treba šrot zaliať aspoň na pol hodiny horúcou vodou, ktorú potom zlejeme. Po nabobtnaní sa zvyčajne mieša s varenými, sparenými alebo pomiaganými zemiakmi, prípadne s inou postrúhanou okopaninou. Králiky treba na špecifickú príchuť plodov postupne zvykať, a to individuálnym dávkovaním podľa žravosti a vekovej kategórie zvierat. Pri podávaní nadmerného množstva takýchto šrotov môže mäso jatočných králikov získať pachuť, preto sa odporúča šrot z gaštanov a žaluďov mesiac pred porážkou vyradiť z kŕmnej dávky.
(og)
Autor: Pavel Forisch
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.