moháru, ovsa (suché krmivo) jej predkladáme všetko dostupné ovocie aj zeleninu. Príroda nám ponúka široký sortiment zelených listov ako je púpava, kuračka, pastierska kapsička, mladá žihľava, skorocel i polozrelé plevelné semená.
Krmivá zberáme mimo hlavných cestných ťahov, aby neboli znečistené výfukovými plynmi z automobilov (škodí najmä olovo). Dvakrát do týždňa andulke pripravíme vaječnú miešanku so strúhanými piškótami, na tvrdo uvareným vajíčkom a postrúhanou mrkvou. Jedna dávka predstavuje kávovú lyžičku. To znamená, že ak máme na raňajky vajíčka, oddelíme kúsok z bielka a žĺtka. Pridáme k nim strúhanú piškótu alebo pomleté ovsené vločky, prípadne strúhanku. Zo všetkého urobíme kyprú zmes, ktorá sa nesmie lepiť. Vaječnú miešanku podávame andulke vždy čerstvú. (Na trhu dostať aj sušenú vajcovú zmes v menšom balení, ktorá vydrží približne šesť mesiacov.) Do vody môžeme denne pridávať dve až tri kvapky jablčného octu, aby sa najmä v letnom období nekazila.
Vtáčiky vo voľnej prírode väčšinou konzumujú polozrelé semená, ktoré obsahujú veľa živín a vitamínov. Andulke preto predkladáme aj vyklíčené semená, čím ju udržiavame v dobrom zdravotnom stave. V úvode spomenuté semienka (1 polievková lyžica) namočíme na 24 hodín do vody. Potom vodu zlejeme a v kameninovej miske nám za ďalších 24 hodín vyklíčia - vytvoria 2 až 3 milimetre dlhé klíčky. Dávame pozor, aby sa na nich nevytvárala pleseň. Klíčky opláchneme, zľahka osušíme v papierovej servítke a podávame na konzumáciu v samostatnej miske. Priebežne kontrolujeme ich neškodnosť (pleseň).
Andulka nebude prijímať všetko, čo jej predložíme. Všímame si preto, ktoré druhy ovocia či zeleniny uprednostňuje a tie potom striedame. Neodmietne jablká, hrušky, rozpolené marhule, slivky, broskyne, čerešne, ale aj kúsok citróna, pomaranča, banánu, grepu a podobne. Pobaví sa s drvenými orechmi, arašidmi, drobnými bielymi semenami kardi, ovsenými vločkami, ružičkovým kelom, kúskom karfiolu, brokolice, rozpolenou paradajkou, stredom sladkej i ostrej papriky aj so semienkami a podobne.
Autor: Pavel Forisch
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.