Polievka z brokolice a karfiolu
Potrebujeme: 1 l zeleninového vývaru, pol karfiolu, pol brokolice, 2 zemiaky, 2 mrkvy, cibuľu, 100 g kelu, olej, soľ, postrúhaný syr na posypanie, soľ.
Postup: Všetku zeleninu nakrájame nadrobno a osmažime ju na oleji. Prilejeme časť vývaru (z kocky) a varíme pod pokrievkou, kým zelenina nezmäkne. Postupne prielievame zvyšok vývaru, tak, aby polievka bola hustá. Na tanieri ju posypeme syrom a pokvapkáme olivovým olejom. (obr. 10)
Karfiol po taliansky
Potrebujeme: 1 väčší karfiol, 1 malú konzervu rajčiakového pretlaku, 3 strúčiky cesnaku, 1 zelenú papriku, 30 g parmezánu alebo ementálskeho syra, 2 lyžice mäsového vývaru, 2 lyžice oleja, 1 lyžicu octu, 1 lyžicu posekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Umytý karfiol vložíme do vriacej osolenej vody s octom a na miernom ohni varíme 10 až 12 minút. Cesnak rozotrieme so soľou, speníme na rozohriatom oleji a pokvapkáme vodou, aby nezhorkol. Pridáme petržlenovú vňať a rajčiakový pretlak. Podlejeme vývarom, okoreníme čiernym korením a povaríme. Polovicu pokrájanej zelenej papriky primiešame k rajčiakovému pretlaku a takto pripravenou omáčkou polejeme uvarený horúci karfiol. Posypeme ho strúhaným syrom a druhou polovicou pokrájanej papriky. (obr. 2)
Hovädzie na zelenine
Potrebujeme: 400 g hovädzieho mäsa zo stehna, 200 g mladej mrkvy, 100 g zeleného hrášku, 2 strúčiky cesnaku, 1 mladú cibuľku, 0,2 l červeného dezertného vína, 40 g tuku, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Hovädzie mäso pokrájame na kocky. Osolíme,okoreníme a opražíme na rozohriatom tuku. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, vylúpaný zelený hrášok, pokrájanú mladý mrkvu a ešte spolu chvíľu pražíme. Polomäkké mäso so zeleninou podlejeme červeným vínom, prikryjeme a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme rozotrený cesnak. (obr. 3)
Ananás v čokoládovom jazierku
(6 porcií)
Potrebujeme: 1 čerstvý ananás alebo kruhové plátky z konzervy, 150 g horkej čokolády, 50 cl mlieka, 150 g cukru, 1 hviezdičku badiánu, jemné sušienky.
Postup: Rozlámanú čokoládu dáme do kotlíka a na vodný kúpeľ, za stáleho šľahania metličkou pridáme 25 cl mlieka, pokým nevznikne homogénna hmota, potom pridáme zvyšok studeného mlieka a dôkladne premiešame. "Polievka" má byť hladká a lesklá. Rozdelíme ju do misiek, prikryjeme a odložíme na 4 hodiny do chladu. Medzitým očistíme ananás (ak použijme kompótové plátky, vyberieme ich z konzervy a necháme odkvapkať). Povaríme 20 cl vody s cukrom a badiánom. Do tohto nálevu vložíme na 10 minút pripravené plátky ananásu. Krátko pred podávaním dáme ananás na čokoládu. (obr. 4)
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.