Ing. Šteam NITRANSKÝ, CSc.
V súčasnosti sa používajú semenné podpníky najmä pri štepení kôstkovín a hrušiek. Výhodné sú tým, že ich výroba je jednoduchšia a lacnejšia, nepotrebujú oporu, sú menej náročné na úrodnosť pôdy aj vlahu a umožňujú dlhšiu životnosť stromov. Nevýhodou je bujnejší rast, neskorší nástup rodivosti a často aj nejednotný vplyv na naštepené odrody.
Pri podpníkoch je dôležité, aby mali dobrý zdravotný stav, priaznivý vplyv na naštepenú časť a nepodrastali. Najlepšie je preto používať semená registrovaných odrôd, ktoré produkujú spoľahlivé firmy. Semená z iných zdrojov majú mať škôlkarské vlastnosti overené aspoň záhradkármi.
Podpníkové semená pripravujeme iba z plodov zo zdravých a dobre rodiacich stromov. Na tento účel sa nehodia skoré odrody, lebo ich semená nemajú vyvinuté zárodky. Pri všetkých manipuláciách dbáme na starostlivé označovanie (odroda, miesto a dátum odberu). Nikdy nemiešame semená rôznych odrôd, lebo majú rozdielny hlboký pokoj a nejednotný termín klíčenia.
Plody oberáme úplne zrelé, obyčajne otrasením. Nemajú sa zapariť ani zahnívať, preto ich čo najskôr zbavíme dužiny a semená opakovane preperieme v čistej vode. Do poslednej vody je vhodné pridať niektorý fungicíd, alebo ich po vysušení moríme práškovým moridlom. Semená, napríklad kôstky treba vysušiť v prirodzených podmienkach do stálej hmotnosti, najlepšie na sitách. Uchovávame ich vo vreckách v suchom, chladnom prostredí so stálou teplotou.
Správne pripravené a dobre vysušené semená si pri skladovaní v izbových podmienkach udržia životnosť dva až päť rokov. Najkratšiu životnosť majú semená mandlí, výrazne sa zhoršuje už v druhom roku. Ukončenie hlbokého pokoja podpníkových semien a klíčivosť zabezpečíme stratifikáciou, ktorá je súčasťou ich predvýsevovej prípravy.
Autor: Vladimír KLOBUŠICKÝ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.