RNDr. Ján PAVLOVKIN, PhD.
Proti zápalom a na upokojenie
Tymián (Thymus vulgaris) je vždyzelený poloker, ktorý má veľa foriem. Vyžaduje si teplé slnečné miesto a suchšie vápenaté pôdy. Nedarí sa mu na ťažších a vlhších pôdach, kde nemá ani typickú arómu. Vynikajúce podmienky na v skalkách a kamenných múrikoch. Vysieva sa v marci na predpestovanie, v apríli priamo na hriadku. Môžeme ho rozmnožovať aj delením trsov. V drsnejších podmienkach sa odporúča chrániť tymián pred mrazom nastielaním. Pre výraznú arómu sa používa na dochucovanie jedál len v malom množstve. Je vhodný do polievok, omáčok, pečienok, údenín, sekaného mäsa, k zverine, rajčiakovej omáčky, strukovinám, do pizzy, nakladaných uhoriek, kvasenej kapusty i liehovín. Slúži tiež ako repelent (odpudzuje) mlynárika kapustového a slimáky.
Antibakteriálny účinok sa využíva napríklad pri paradentóze, pri zápaloch ústnej dutiny a na obklady. Pridáva sa aj do kúpeľov, najmä pri kúpaní malých chorých detí.
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je veľmi aromatická korenina, náročná na teplo. Semeno vysievame v marci, priesady vysádzame v druhej polovici mája. Rastliny počas vegetácie udržiavame v nezaburinenom stave a za sucha polievame. Najvhodnejšie je bazalku pestovať na chránenom slnečnom stanovišti. Okrem odrôd so zeleným listom existujú i purpurové, ale aj iné dekoratívne formy. Môžeme ju pestovať aj v nádobách na balkónoch a oknách.
Na ochucovanie polievok a omáčok, šalátov, majonéz, nátierok, húb, uhoriek, rajčiakových štiav používame byľ, sušenou dochutíme tiež mäso a ryby. Bazalka je dobrým susedom pre uhorky a rajčiaky (repelent dvojkrídleho hmyzu). Podporuje trávenie a chuť do jedla, tlmí kŕče. Má tiež sedatívne účinky a pôsobí protibakteriálne.
Autor: dra
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.