Brokolicová hustá polievka
Potrebujeme: 500 g brokolice, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu masla, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smotany, šťavu z 1 citróna, soľ, čierne korenie, strúhaný muškátový oriešok, šampiňóny, 2 vetvičky petržlenu.
Postup: Na masle speníme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, podlejeme zeleninovým vývarom (aj z kocky), vložíme pokrájané šampiňóny, malé kúsky brokolice a 15 minút varíme. Prilejeme 150 ml smotany, rozmixujeme na krém, povaríme, ochutíme citrónom, osolíme okoreníme. Odstavíme, pridáme zvyšnú smotanu. Podávame s osmaženými kockami chleba alebo pečiva. (obr. 1)
Chrumkavá placka so zeleninou
Potrebujeme: 150 g polohrubej múky, 75 g stuženého tuku, 3 vajcia, 1 cuketu, po 1 malej červenej a žltej paprike, 200 g brokolice, 2 mrkvy, 1 cibuľu, 100 ml smotany, 200 g smotanového syra, čierne korenie, strúhaný muškátový oriešok.
Postup: V miske zamiesime cesto z múky, tuku, 1 lyžice vody, 1 vajca, štvrť lyžičky soli, vypracujeme na hladký bochník, zabalíme do fólie, dáme na 60 minút do chladničky. Všetku zeleninu nakrájame na kúsky a dve minúty blanžírujeme v osolenej horúcej vode, vyberieme sitom, necháme odkvapkať. Cesto vyvaľkáme na 5 mm hrubú placku, dáme ju do tukom vymastenej zapekacej misky v priemere 26 cm a obložíme zeleninou. Zohrejeme smotanou, rozpustíme v nej syr, osolíme, okoreníme, necháme vychladnúť. Touto zmesou zalejeme placku so zeleninou a 40 - 50 minút pečieme. Jeme teplé, aj studené. (obr. 2).
Karamelové kolieska s ríbezľami a šľahačkou
Potrebujeme: 250 g ríbezlí, 2 dl smotany na šľahanie, 50 g drobného kryštálového cukru, 50 g medu, 1 lyžičku hladkej múky, 1 lyžičku masla, 1 lyžičku rumu.
Postup: Z cukru, medu, rozohriateho masla, múky a rumu vymiešame husté cestíčku, z ktorého dávame na plech vyložený papierom na pečenie, malé kôpky. Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia do svetlohneda. Po vychladnutí poukladáme placky na seba v 4 vrstvách, medzi ne dáme šľahačku a ríbezle. Ihneď podávame. (obr. 3)
Koktail z kiwi
Potrebujeme: kiwi, 1 citrón, lyžičku tekutého medu, 5 cl minerálky.
Postup: Kiwi ošúpeme, prekrojíme, vyrežeme tvrdší stred a dužinu nahrubo nakrájame. Pridáme šťavu z citróna, minerálku a med, všetko premixujeme a ihneď podávame. (obr. 4).
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.