Korzár logo Korzár

Dedičstvo grófa Sandwicha

Strediská rýchleho občerstvenia prekračujú hranice kontinentov na svojej ceste z Ameriky do Európy aj Ázie, ľudia si zvykajú na hamburgery, hot-dogy,

plnené bagety. Na začiatku tejto cesty bol sendvič.

Stojí za pozornosť, že ho vymyslel pred dvesto rokmi anglický šľachtic John Montagu von Sandwich. Bol náruživým hráčom kariet, dokonca až takým, že ľutoval čas bez hry, čas strávený pri obede alebo večeri. Bez jedla tiež nemohol byť a tieto dve pre neho životne dôležité veci ho priviedli na myšlienku, ako môže hrať aj jesť súčasne a to tak, aby si nezašpinil prsty: na dva krajce chleba si dal pripraviť rôzne obloženie z mäsa, syrov i zeleniny. Spojil ich, a tak sa zrodil nový typ občerstvenia, podľa neho pomenovaný sendvič. Veľmi rýchlo sa rozšíril z Anglicka do ďalších krajín a nadobudol nové podoby, najmä v Amerike. Američania sú náruživými konzumentmi sendvičov a to poriadne veľkých. Pred niekoľkými desaťročiami ich obohatili o hamburger a hot-dog.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Sendviče sa dajú pripraviť z každého druhu pečiva od rožkov po bagety, cez žemle a pletence, ale aj z chleba. Jedia sa studené i zapekané. Nastudeno sú zásadne medzi dvoma krajcami chleba, toastov, v rožku alebo bagete, rozkrojenej na jednej strane. Plnia sa pečeným, vyprážaným hydinovým mäsom alebo rybou, francúzskym šalátom, plátkami syra, šunkou, polosuchou salámou, listami hlávkového šalátu, dielikmi paradajok, uhoriek, kolieskami papriky.

Zapekané v rúre sú známe ako "vrecká" a pripravujú sa tak, že do chlebových placiek rozkrojených na polovicu sa dá všetko, čo je poruke v chladničke, napr. kúsky mäsa, zelenina, sterilizovaná kukurica, zaleje sa posoleným jogurtom s posekanou petržlenovou vňaťou alebo namiesto toho sa posype postrúhaným syrom a zapečie. Američania majú radi "ponorky" a to nastudeno. Do pozdĺžne rozkrojených (asi 30 cm) bagiet, ale iba na jednej strane, pokladú mäso, údeniny, zeleninu. Ponorky na taliansky spôsob sú rozkrojené tiež na jednej strane, ale nie do konca. Na jednu polovicu bagety sa dáva saláma, na druhú šunka, do prostriedku plátky syra, posypú sa tenkými pásikmi hlávkového šalátu, navrch sa dajú dve posekané sardelky, kolieska cibule a paradajok, prípadne papriky, to celé sa posype oreganom a pokvapká olivovým olejom. Bageta sa spojí a dielo je hotové.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 991
  2. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 968
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 303
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 954
  5. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 3 598
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 428
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 102
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 506
  1. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh.
  2. Anna Šuhajdová: Nemecký bankový obor láme rekordy: Po 14 rokoch zažíva finančný vrchol. Ide o začiatok novej éry?
  3. Ján Valchár: O Máriových muliciach II.
  4. Aleksander Prętnicki: Slepý bod - Bratislavský expres
  5. Martin Turčan: Daň Igora Matoviča
  6. Radko Mačuha: Viem ako oslabiť Fica, zoberme mu tému.
  7. Martin Fronk: Svetlo v ruinách: Obdiv a podpora pre hrdinov slovenskej histórie
  8. Jolana Čuláková: Noční vlci sú podľa Aktualít najdôležitejšou udalosťou dnešného dňa na Slovensku
  1. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 24 385
  2. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 594
  3. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 9 580
  4. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 9 396
  5. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 7 675
  6. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 7 043
  7. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 6 494
  8. Elena Antalová: Ane pred 20 rokmi oznámili, že jej dieťa pri pôrode zomrelo 6 467
  1. Radko Mačuha: Viem ako oslabiť Fica, zoberme mu tému.
  2. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  3. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  4. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  5. Tupou Ceruzou: Smerákov
  6. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  7. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  8. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh.
  2. Anna Šuhajdová: Nemecký bankový obor láme rekordy: Po 14 rokoch zažíva finančný vrchol. Ide o začiatok novej éry?
  3. Ján Valchár: O Máriových muliciach II.
  4. Aleksander Prętnicki: Slepý bod - Bratislavský expres
  5. Martin Turčan: Daň Igora Matoviča
  6. Radko Mačuha: Viem ako oslabiť Fica, zoberme mu tému.
  7. Martin Fronk: Svetlo v ruinách: Obdiv a podpora pre hrdinov slovenskej histórie
  8. Jolana Čuláková: Noční vlci sú podľa Aktualít najdôležitejšou udalosťou dnešného dňa na Slovensku
  1. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 24 385
  2. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 594
  3. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 9 580
  4. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 9 396
  5. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 7 675
  6. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 7 043
  7. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 6 494
  8. Elena Antalová: Ane pred 20 rokmi oznámili, že jej dieťa pri pôrode zomrelo 6 467
  1. Radko Mačuha: Viem ako oslabiť Fica, zoberme mu tému.
  2. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  3. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  4. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  5. Tupou Ceruzou: Smerákov
  6. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  7. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  8. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu