plnené bagety. Na začiatku tejto cesty bol sendvič.
Stojí za pozornosť, že ho vymyslel pred dvesto rokmi anglický šľachtic John Montagu von Sandwich. Bol náruživým hráčom kariet, dokonca až takým, že ľutoval čas bez hry, čas strávený pri obede alebo večeri. Bez jedla tiež nemohol byť a tieto dve pre neho životne dôležité veci ho priviedli na myšlienku, ako môže hrať aj jesť súčasne a to tak, aby si nezašpinil prsty: na dva krajce chleba si dal pripraviť rôzne obloženie z mäsa, syrov i zeleniny. Spojil ich, a tak sa zrodil nový typ občerstvenia, podľa neho pomenovaný sendvič. Veľmi rýchlo sa rozšíril z Anglicka do ďalších krajín a nadobudol nové podoby, najmä v Amerike. Američania sú náruživými konzumentmi sendvičov a to poriadne veľkých. Pred niekoľkými desaťročiami ich obohatili o hamburger a hot-dog.
Sendviče sa dajú pripraviť z každého druhu pečiva od rožkov po bagety, cez žemle a pletence, ale aj z chleba. Jedia sa studené i zapekané. Nastudeno sú zásadne medzi dvoma krajcami chleba, toastov, v rožku alebo bagete, rozkrojenej na jednej strane. Plnia sa pečeným, vyprážaným hydinovým mäsom alebo rybou, francúzskym šalátom, plátkami syra, šunkou, polosuchou salámou, listami hlávkového šalátu, dielikmi paradajok, uhoriek, kolieskami papriky.
Zapekané v rúre sú známe ako "vrecká" a pripravujú sa tak, že do chlebových placiek rozkrojených na polovicu sa dá všetko, čo je poruke v chladničke, napr. kúsky mäsa, zelenina, sterilizovaná kukurica, zaleje sa posoleným jogurtom s posekanou petržlenovou vňaťou alebo namiesto toho sa posype postrúhaným syrom a zapečie. Američania majú radi "ponorky" a to nastudeno. Do pozdĺžne rozkrojených (asi 30 cm) bagiet, ale iba na jednej strane, pokladú mäso, údeniny, zeleninu. Ponorky na taliansky spôsob sú rozkrojené tiež na jednej strane, ale nie do konca. Na jednu polovicu bagety sa dáva saláma, na druhú šunka, do prostriedku plátky syra, posypú sa tenkými pásikmi hlávkového šalátu, navrch sa dajú dve posekané sardelky, kolieska cibule a paradajok, prípadne papriky, to celé sa posype oreganom a pokvapká olivovým olejom. Bageta sa spojí a dielo je hotové.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.