chuťou. Chuťové poháriky na jazyku rozoznávajú iba horké, slané, kyslé a sladké chute. Za zvyšok palety buketu rozličných aróm vďačíme asi dvanástim miliónom čuchových vlákien v nose. Tie nám "interpretujú" vzduch, nabitý pachmi, ktorý stúpa z priestoru úst.
Schopnosť detailne rozoznávať vône nie je podstatná iba pre zmyslové vychutnanie života. Má súčasne dôležitú úlohu varovať nás pred nebezpečenstvom, akým sú napr. pokazené potraviny, plyn, dym a iné nástrahy, ohrozujúce naše zdravie.
Veľa ľudí trpí poruchami čuchu, výnimkou nie je ani úplná strata čuchu - anosmia - ktorá je závažným zdravotným postihom. Asi tretina populácie nad šesťdesiat rokov má poruchy čuchu. Dočasné straty čuchu spôsobujú napr. infekčné ochorenia sliznice nosovej dutiny a stav, kedy "nič necítime" pozná každý, kto má nádchu či chrípku.
Na sliznicu nosovej dutiny negatívne pôsobia toxické látky. Keď prestanú pôsobiť, čuch sa môže vrátiť. Ani silní fajčiari majú otupený čuch, keď inhalujú toxickú látku, akou je nikotín.
Stáva sa, že niekomu začne všetko zapáchať (je to "kakosmia") dokonca úplne čerstvé ovocie cíti ako hnijúce, čerstvé pečivo má pre neho chuť stuchnutého, v čiernej káve cíti železo. V takom prípade treba ihneď vyhľadať lekára pre krčné a nosné choroby.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.