Grécke paradajky
Potrebujeme: 4 paradajky, 125 g cestovín, strúčik cesnaku, 1 papriku, 50 g šunky, 50 g stredne tvrdého syra, 50 g píniových semienok, soľ, korenie, citrónovú šťavu, štipku tymianu.
Postup: Vydlabeme paradajky, cestoviny dáme variť do slanej vody, nadrobno nakrájame cesnak, papriku aj šunku, ktoré opečieme na oleji. Píniové semienka opražíme na suchej panvici. Všetky prísady vmiešame spolu s nakrájaným syrom do cestovín, osolíme, okoreníme, ochutíme citrónovou šťavou. Touto zmesou naplníme vnútro paradajok. Môžeme podávať ihneď, ale aj zapečené v grile.
(obr. 1)
Údené v cestíčku
Potrebujeme: 1 200 g údeného rolovaného pliecka, pol litra svetlého piva, 350 g hladkej múky, tri vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžicu horčice, olej.
Dusená zelenina: olivový olej, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 papričku čili, 350 g miešanej mrazenej zeleniny, 70 g rajčiakového pretlaku, 1 lyžicu bieleho vínneho octu, 1 lyžičku cukru, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžičku mletého ďumbieru, 200 ml zeleninového vývaru.
Postup: Údené mäso uvaríme a necháme vychladnúť. Nakrájame na plátky hrubé asi centimeter. Z piva, múky, vajec, soli, korenia a horčice vypracujeme hladké cesto. Do cesta namáčame plátky údeného mäsa a vypražíme ich v rozohriatom oleji z oboch strán. Podávame s dusenou zeleninou a pečenými zemiakmi.
Dusená zelenina: Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme posekanú papričku čili a mrazenú zeleninu a spolu krátko opražíme. Potom pridáme rajčiakový pretlak, ocot, cukor, soľ, mleté čierne korenie, ďumbier, zalejeme vývarom a udusíme domäkka.
(obr. 2)
Chop-suey s kuracími prsiami
Potrebujeme: 250 g kuracích pŕs, 2 mrkvy, pór, kúsok zázvoru, 100 g naklíčenej sóje, sezamový olej, soľ, korenie, 1 lyžičku sójovej omáčky, 1 lyžicu sherry, čínsku zmes korenia, cayennské korenie, citrónovú šťavu, 2 lyžice sezamových semienok.
Postup: Na pásiky nakrájané prsia opečieme na lyžičke sezamového oleja, pridáme lyžičku sójovej omáčky, lyžicu sherry, osolíme, okoreníme a dochutíme citrónovou šťavou. Na suchej panvici opražíme 2 lyžice sezamových semienok. Prsia zmiešame s nadrobno nakrájanou zeleninou a s klíčkami a posypeme opraženými sezamovými semienkami.
(obr. 3)
Mandarínková torta
Potrebujeme: 3 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 120 g polohrubej múky, 500 ml smotany na šľahanie, dva mandarínkové kompóty, 2 vanilkové pudingové prášky bez varenia á 75 g, 50 g čokolády na varenie.
Postup: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista, postupne vmiešame múku. Cesto vylejeme do vymastenej, múkou vysypanej tortovej formy, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Do veľkej nádoby, ktorá má vrchnák a dá sa tesne uzavrieť, vlejeme smotanu, kompót aj s nálevom, pridáme pudingové prášky, prikryjeme a trikrát nádobou zatrepeme. Vychladnutý korpus vložíme späť do formy, potrieme pudingovou zmesou a na niekoľko hodín odložíme na chladné miesto. Keď stuhne, ozdobíme tortu ovocím a strúhanou čokoládou.
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.