babičiek, pokiaľ ide o množstvo cukru, teda nedávať na 1 kg ovocia 1 kg cukru. Na každom balení želírovacieho cukru je vyznačený pomer hmotnosti ovocia k cukru (1:1, 2:1, 3:1). Výsledkom je ľahký džem, pripravený z celého alebo póleného ovocia alebo lekvár (ovocný) pretlak, ktorý sa prevarí s cukrom do rôsolovitej zmesi s intenzívnou chuťou.
Marhuľový džem (ochutený medovkou)
Potrebujeme (na 6 pohárov po 230 ml): 1 kg vykôstkovaných marhulí, 1 kg želírovacieho cukru (1:1), tenké plátky citróna alebo limetky, 1 zväzok posekaných medovkových lístkov, 40 ml marhuľovice.
Postup: V hrnci zmiešame na kúsky pokrájané marhule, želírovací cukor, plátky citróna. Miešame a privedieme do varu, varíme asi 4 minúty. Pridáme medovku a marhuľovicu. Plníme do pohárov, uzavrieme, nesterilizujeme. Vydrží 1 rok.
Tekvicový lekvár s jablkami
Potrebujeme (na 6 pohárov po 230 ml): 500 g tekvicovej kaše, 500 g jablkovej kyslastej kaše, 500 g želírovacieho cukru (2:1), 1 lyžičku mletej škorice, šťavu z jedného pomaranča.
Postup: Hrniec vypláchneme studenou vodou, dáme do neho tekvicovú a jablkovú kašu, premiešame, prehrejeme. Primiešame želírovací cukor, škoricu, pomarančovú šťavu. Privedieme k varu, prudko varíme 4 minúty, plníme do pohárov. Vydrží 1 rok. Tekvicová a jablková kaša: Tekvicu pokrájame na kocky a varíme asi v 250 ml vody 20 minút. Potom rozmixujeme. Takisto postupujeme pri varení jablkovej kaše. Jablká by sme mali variť bez jaderníkov. Ak budeme variť rozštvrtené jablká, vtedy nemixujeme, ale pretrieme cez sito.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.